Aantal Groningse woningen met zonnepanelen flink toegenomen

Foto: De Redactie

Aantal Groningse woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 84,6%. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In 2020 ging het om zo’n 56.500 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot meer dan 104.000.
Binnen de provincie zijn wel grote verschillen. De toename in Pekela is zelfs 128,9%. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 2.227 woningdaken, terwijl eind 2020 het ging om 973 installaties. Ook in Oldambt (+118,9%) en Veendam (+112,8%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. Het Hogeland blijft steken op 58,2% meer huizen met zonnepanelen.

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper van de provincie is Midden-Groningen. Daar had vorig jaar ruim 48 procent van de woningen zonnepanelen, gevolgd door Westerkwartier.

In de gemeente Groningen lijken inwoners het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 26% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van de hele provincie Groningen.

Binnen de provincie vind je op 35,9% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook moet je denken aan de vele beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen