Groninger Niet Weggooien Tour: op zoek naar objecten, documenten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Foto: Dave Graanoogst

Heb je nog een voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog waar je meer over wilt weten of een verhaal over wilt vertellen? Kom dan tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour langs bij een van de deelnemende musea.

Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour wordt gezocht naar de verhalen achter de objecten, documenten en foto’s uit de oorlog die bezoekers meenemen. “Van brieven en persoonsbewijzen tot speldjes en fietsplaatjes – alles is welkom”.

Bezoekers gaan in gesprek met Tweede Wereldoorlog-experts over hun meegebrachte object(en). De experts vertellen over de opvallende kenmerken en de historische context ervan.

Alle verhalen die tijdens de tour naar boven komen, worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt alles goed geregistreerd. De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden bij een van de betrokken instellingen, die het opnemen in hun collectie. Maar dat hoeft natuurlijk niet; de objecten kunnen ook weer mee naar huis.

De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door Museum aan de A, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Battlefield Tours, Victory Museum Grootegast en Oorlogsmuseum Middelstum met medewerking van Synagoge Groningen.

De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien. Dit is een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog bij mensen thuis liggen, te bewaren voor de toekomst.

Praktische informatie

  • Zondag 28 april, 13.00 tot 16.00 uur, Victory Museum Grootegast (Legolaan 1c, Grootegast);
  • Vrijdag 3 mei, 13.00 tot 16.00 uur, Museum aan de A (Brugstraat 24-26, Groningen);
  • Zaterdag 4 mei, 13.00 uur tot 16.00 uur, Oorlogsmuseum Middelstum (Oude Schoolsterweg 24, Middelstum).

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen