Nieuwe aanpak afhandeling bevingsschade van start

Foto: Jan Buurma

Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe krijgen vanaf donderdag de keuze of zij geleden aardbevingsschade volgens een nieuwe, eenvoudigere procedure willen laten afhandelen. Hun huizen worden dan hersteld tot 60.000 euro, zonder dat onderzoek gedaan hoeft te worden naar de schadeoorzaak.

De tweede optie onder de nieuwe aanpak is een financiële vergoeding. Dat kan een vaste vergoeding van 10.000 euro zijn of er kan een maatwerkprocedure gestart worden met onderzoek naar de oorzaak van de schade.

De komende anderhalve maand krijgen in totaal ongeveer 11.000 aanvragers de keuze voorgelegd, te beginnen in de gemeente Eemsdelta. In deze Groningse gemeente is de impact van de gaswinning groot. Daarna volgen stap voor stap de overige aanvragers.

Vanwege aanpassingen aan het systeem van IMG is het tot 9 januari 2024 niet mogelijk om een nieuwe schademelding te doen. ‘Mijn dossier’ is voor aanvragers wel in te zien en aanvragen voor Waardedaling is ook mogelijk. Vanaf 9 januari kunnen bewoners gefaseerd per gemeente weer schades melden, te beginnen in Eemsdelta.

De nieuwe aanpak werd eerder dit jaar aangekondigd in de kabinetsreactie op de uitkomsten van de parlementaire enquête over de gaswinning. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kwam vervolgens in oktober met een verder uitgewerkt plan. De nieuwe procedure moet de afhandeling van schade als gevolg van zestig jaar gaswinning “milder, menselijker en makkelijker” maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen