Toename aantal WW-uitkeringen, maar geen einde aan krapte arbeidsmarkt

Foto: De Redactie

In augustus nam de WW toe in de provincie Groningen. Daarmee komt het aantal WW-uitkeringen hoger uit dan een jaar geleden. Ondanks de toename in het afgelopen jaar blijft de WW historisch gezien op een laag niveau. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Ook de krapte op de arbeidsmarkt houdt voorlopig aan. Veranderingen in omvang en samenstelling van de bevolking zorgen er vanaf 2025 voor dat het beschikbare arbeidsaanbod stagneert.

Toename WW in Groningen

Eind augustus ontvingen 5.354 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,6% van de Groningse beroepsbevolking. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met 2,7% (140 uitkeringen). In vergelijking met vorig jaar ligt de WW in Groningen 4,2% (214 uitkeringen) hoger.

In de stad Groningen ontvingen 2.304 inwoners een WW-uitkering. Dat is een toename van 4,7 procent. Dat is minder dan een jaar geleden, toen het percentage 5,3 procent was.

Sectoren

In het afgelopen jaar steeg de WW vooral in sectoren als de bouw, overheid, onderwijs en commerciƫle dienstverlening. In sectoren als uitzendbureaus, chemische industrie en overige industrie nam de WW in het afgelopen jaar af.

Ook landelijk nam afgelopen maand het aantal WW-uitkeringen toe. Eind augustus telde Nederland 156.389 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat zijn er 4.422 meer dan in juli (+2,9%). Vorig jaar telde Nederland in augustus 151.730 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW ook in Nederland op jaarbasis, en wel met 4.659 uitkeringen (+3,1%).

Geen einde aan de krappe arbeidsmarkt

De toename van de WW in het afgelopen jaar betekent niet dat de krappe arbeidsmarkt verleden tijd is. In november 2022 bereikte het aantal WW-uitkeringen een laagtepunt. Ondanks de toename in het afgelopen jaar bevindt het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen zich historisch gezien op een zeer laag niveau. Zelfs nu de economie hapert, blijft de vraag naar personeel groot. Het aantal openstaande vacatures nam in het tweede kwartaal van 2023 in Groningen zelfs weer toe.

De personeelskrapte houdt naar verwachting voorlopig aan. Een groot deel van de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt is structureel van aard, zoals vergrijzing en mismatch tussen functie-eisen en kwaliteiten van werkzoekenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen