Thijs Römer veroordeeld tot maand onvoorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf voor online seksueel misbruik minderjarigen

Foto: Pixabay

Acteur Thijs Römer moet een maand de cel in en krijgt daarnaast de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd voor online seksueel misbruik van destijds drie minderjarige meisjes. De rechtbank in Assen veroordeelde Römer tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook dient Römer zich te laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Dinsdag kreeg Römer in de rechtbank in Assen een hogere straf opgelegd dan het Openbaar Ministerie had geëist. Waar het OM tijdens de behandeling van de zaak een onvoorwaardelijke celstraf van een dag eiste, besloot de rechter dat Römer een maand de gevangenis in moet. Dat heeft mede te maken met “de weinige verantwoordelijkheid” die Römer heeft genomen, aldus de persrechter.

De rechtbank acht bewezen dat Römer gedurende een periode van ongeveer twee jaar zich schuldig maakte aan het online verleiden van toen drie minderjarige fans. Dat gebeurde tussen november 2015 en november 2017 toen de meisjes 14, 15 en 16 jaar waren. Er was sprake van een groot leeftijdsverschil. Römer was ten tijde van de gebeurtenissen 37 jaar, zijn slachtoffers tussen de 14 en 16 jaar. Daarnaast heeft de acteur volgens de rechter “misbruik gemaakt” van het feit dat hij bekende Nederlander is. ‘De verdachte heeft doorlopend misbruik gemaakt van het overwicht van de slachtoffers die tegen hem opkeken of zelfs verliefd op hem waren’, aldus de rechtbank. ‘Ze durfden geen nee te zeggen, omdat ze bang waren het contact met de verdachte te verliezen. De rechtbank neemt het verdachte uiterst kwalijk dat hij met zijn onbetamelijke gedrag de grenzen van deze minderjarige slachtoffers heeft overschreden.’

Hij verleidde de meisjes online tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf en het sturen van naaktfoto’s. Het is volgens de rechtbank van groot belang dat minderjarigen worden beschermd tegen seksueel wangedrag, ook als dat online plaatsvindt.

 

(Normaal wordt de naam van de persoon niet volledig vermeld in het artikel vanwege privacy, maar in dit geval maken we een uitzondering omdat het een algemeen bekend persoon is)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen