Dinsdag in hele land vrijwel geen NS-treinen door staking

29 aug 2022, 17:45 Nieuws
ns3
De NS heeft maandag aangekondigd dat dinsdag in vrijwel het gehele land geen NS-treinen zullen rijden als gevolg van de estafettestaking van de vakbonden. De vierde dag van de staking concentreert zich op Midden-Nederland, waardoor de treinen in alle windrichtingen worden getroffen.
Dat betekent dat er dinsdag ook geen NS-treinen van en naar Groningen rijden.
Er rijden morgen alleen NS-treinen op het traject Amsterdam Centraal – Schiphol vanwege de estafettestakingen van het spoorpersoneel. De Eurostar en Thalys rijden wel, alle overige internationale treinen niet.
De vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren actie voor een betere CAO. Door de impact daarvan zijn er verder de hele dag geen NS-treinen. Reizigers wordt opnieuw geadviseerd om hun reis uit te stellen of zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet.
De acties zijn gericht op Midden-Nederland en veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Dat legt effectief het hele land plat. Bovendien werken in Utrecht veel medewerkers aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Schiphol blijft tijdens de actiedag vier keer per uur bereikbaar via Amsterdam Centraal.

In het hart geraakt

Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. ‘Voor de aangekondigde staking van dinsdag 30 augustus zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden,’ laat het spoorbedrijf weten. ‘De acties van de vakbonden hebben grote impact op onze reizigers. Morgen wordt de treindienst in het hart geraakt en moeten we een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers. Dat vinden we uiterst vervelend,’ aldus Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS.