Onvindbare aquarel weer terug in album van Mesdag

Foto: Marten de Leeuw

Het Groninger Museum heeft een ruim 80 jaar lang onvindbare aquarel kunnen terugkopen. De aquarel maakt het album van Mesdag weer compleet.

Expositie De Vrienden van Mesdag

De expositie De Vrienden van Mesdag toont het complete album met aquarellen en tekeningen die de Groninger kunstenaar Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw in 1881 ontvingen voor hun zilveren huwelijksfeest van de Hollandsche Teeken Maatschappij. Eén blad, dat van Mesdags beroemde achterneef Sir Lawrence Alma Tadema, was apart ingelijst en sinds de verkoop ervan in 1919 onvindbaar.

Het Album werd in 1931 door een nichtje van de Mesdags aan het Groninger Museum geschonken. Het erelid Alma Tadema had eveneens bijgedragen aan het album, maar Mesdag was met zijn aquarel zo blij dat hij deze apart in een vergulde lijst liet zetten. Na Mesdags dood kwam dit werk niet terug in het album en werd het verkocht.

De Hollandsche Teeken Maatschappij

De Groninger kunstenaar H.W. Mesdag (1931-1915) werd in 1876 in Den Haag een van de oprichters en eerste voorzitter van de Hollandsche Teeken Maatschappij. De vereniging organiseerde jarenlang succesvolle exposities van aquarellen en tekeningen. De deelnemende kunstenaars worden tot de Haagse school gerekend. Mesdags achterneef en vriend Sir Lawrence Alma Tadema werd erelid.

De Kus

De aquarel toont een moeder die afscheid neemt van haar kind, met op de achtergrond de azuurblauwe Middellandse Zee. De kunstenaar, in de gedaante van een beeld, kijkt op het schouwspel neer.

De aquarel maakt niet alleen het album compleet, het is ook een mooie aanvulling op ouder werk van Alma Tadema in het Groninger Museum.

De tentoonstelling De Vrienden van Mesdag is te bezoeken van 11 juni tot en met 11 september 2016.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen