Provincie adviseert minister niet in te stemmen met Winningsplan NAM

Foto: Publiek Domein

Het college van gedeputeerde staten van de provincie Groningen adviseert minister Kamp van Economische Zaken niet in te stemmen met het winningsplan Gaswinning Groningen Gasveld 2016 van de NAM.

De conclusie is dat bij het opstellen van het winningsplan te weinig rekening gehouden is met de veiligheid, er teveel onzekerheden bestaan, er ontbreken zaken en er wordt te weinig rekening gehouden met de grote negatieve maatschappelijke effecten van de gaswinning.

Veiligheid en voorkomen van schade

De veiligheid van inwoners en het voorkomen van schade moet volgens de provincie het belangrijkste zijn. Economische aspecten en leveringszekerheid zijn daaraan ondergeschikt.

Schade

Het begrip schade gaat veel verder dan het voorkomen van ernstige schade aan gebouwen. Het gaat ook om psychosociale schade van inwoners, economische – en reputatieschade.

De constatering is dat de NAM in haar winningsplan nauwelijks oog heeft gehad voor de effecten op de veiligheidsbeleving, de schadebeperking en het welzijn van inwoners.

Woensdag 25 mei bespreekt Provinciale Staten het advies nog. Het advies dient voor 1 juni te worden opgestuurd naar het ministerie van Economische Zaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen