Nationale dodenherdenking in Groningen weer met stille tocht en kranslegging Martinikerkhof

Foto: CC BY-SA 2.5/ Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Burgers en militairen worden herdacht tijdens de Nationale Herdenking, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Dit jaar maakt de traditionele stille tocht vanaf het Joods monument en de gezamenlijke kranslegging op het Martinikerkhof weer onderdeel uit van het programma van dodenherdenking in Groningen. Ook houdt Commissaris van de Koning René Paas een toespraak en draagt stadsdichter Myron Hamming een speciaal door hem voor deze avond geschreven gedicht voor.

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.10 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

Programma

Vanaf 9.15 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals onder andere de Joodse Begraafplaats, het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, het voormalig Huis van Bewaring en de Canadese plaquette en de plaquette voor de omgebrachte gemeenteraadsleden bij het
tijdelijke stadhuis aan de Radesingel.

In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Herdenking Groningen en de Joodse Gemeente.

Aansluitend vertrekt om 18.45 uur een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Hereplein, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie Groningen.

De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.40 uur. Commissaris van de Koning de heer René Paas houdt om 19.45 uur een toespraak en aansluitend het voordragen van het gedicht door Myron Hamming, stadsdichter van Groningen.

Na het taptoe-signaal om 19.58 uur worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Na de twee minuten stilte volgen de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Na de kransleggingen is iedereen welkom in de Martinikerk voor een kopje koffie of thee. Een strijktrio verzorgt op de achtergrond muziek.

Ook zijn er verschillende herdenkingen op andere locaties in de gemeente, waaronder de herdenking van korporaal Kevin Roggeveld, die op 6 juli 2016 omkwam tijdens de Vredesmissie in Mali, op de begraafplaats Hoogkerk en de herdenking op de Nieuwe Begraafplaats in Noorddijk, vooraf gegaan door een stille tocht.

Kijk voor het hele programma en meer informatie: 4meigroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen