Groningen krijgt geld uit Den Haag om jeugd uit criminaliteit te houden

Foto: CC0/Pixnio

Groningen is één van de vijftien gemeenten die geld van het Rijk krijgt om jongeren uit de georganiseerde misdaad te houden. Drugscriminelen rekruteren jongeren en dat begint soms al op de basisschool. Minister Dilan Yeşilgöz – Zegerius van Justitie en Veiligheid investeert daarom jaarlijks 82 miljoen euro om dat te stoppen.

Zij heeft ook Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Zaanstad, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg en Utrecht gevraagd om plannen uit te werken voor wijken waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren doorgroeien in een carrière in de misdaad.

Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven en ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen of op te pikken. ‘Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie. Jongeren worden zo de criminaliteit ingezogen en raken hun toekomst kwijt. We moeten voorkomen dat kleine jongens grote criminelen worden. Hier horen ouders ook hun volle verantwoordelijkheid te pakken,’ aldus de minister.

Samenwerking

Jongeren krijgen perspectief op werk en inkomen en worden ook streng en consequent aangesproken als ze dreigen af te glijden richting criminaliteit. Daarom hebben ook de agenten in de wijken, leraren, jongerenwerkers en reclasseringsmedewerkers een nadrukkelijke rol. In de aanpak van zware misdaad gaat het over voorkomen, het doorbreken van criminele netwerken en verdienmodellen, bestraffen en beschermen. Niet alleen door het oppakken van zware criminelen en het ontmantelen van hun illegale verdienmodellen, maar ook door te voorkomen dat criminelen steeds weer nieuwe jongeren het vuile werk kunnen laten opknappen. Dat vergt een lange adem.

Steeds meer geld

Er wordt daarom veel geld uitgetrokken om de aanpak op alle fronten uit te bouwen en de georganiseerde (drugs)criminaliteit terug te dringen. Het kabinet trekt er jaarlijks meer geld voor uit, oplopend naar een bedrag van structureel 100 miljoen euro vanaf 2025. Dit bedrag komt bovenop de 434 miljoen euro structureel die eind vorig jaar met Prinsjesdag door het vorige kabinet is vrijgemaakt.

Over de specifieke uitwerking van de preventieplannen tegen georganiseerde en ondermijnende (jeugd)criminaliteit wordt de Tweede Kamer voor de zomer nader geïnformeerd. Yeşilgöz – Zegerius wil die aanpak voor langere duur inzetten in meer gemeenten om nieuwe generaties in de criminaliteit te voorkomen. Nu kan onder andere Zaanstad al aan de slag met de uitwerking van plannen voor de wijken waar de problemen het grootst zijn. Op basis van de plannen wordt duidelijk hoeveel geld de gemeenten nodig hebben. Later dit jaar volgen er nog meer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen