Scholieren krijgen les over smartphonegebruik op de fiets

Kinderen met mobieltjes
Kinderen met mobieltjes
Foto: Provincie Groningen

Je smartphone gebruiken tijdens het fietsen gaat niet samen. In het verkeer ontstaan steeds meer ongelukken door gebruik van smartphones op de fiets.

Eén op de vijf

Kinderen krijgen steeds jonger een smartphone en gebruiken die tijdens het fietsen. Bij vooral fietsende kinderen en jongeren speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken. Ze vormen een kwetsbare groep in het verkeer.

Het risico op een ongeluk is groter bij jongeren die hun smartphone op de fiets gebruiken, dan hun leeftijdsgenoten die geen mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Leerlingen van basisscholen in de provincie Groningen krijgen les over het gebruik van smartphones in het verkeer. De scholieren krijgen tijdens de lessen met behulp van een fietssimulator te zien wat de gevolgen zijn als je op je telefoon bezig bent terwijl je aan het fietsen bent, meldt de provincie.

Fietssimulator

Basisscholen in de provincie Groningen kunnen deelnemen aan een gastles verkeer ‘Fiets zonder Beats’ voor leerlingen in de groepen 7 en 8. In de les worden interactieve opdrachtjes uitgevoerd, filmpjes getoond en gesprekken gevoerd.

Daarnaast kunnen de leerlingen zelf achter de Fietssimulator ervaren dat het niet veilig is om te appen in het verkeer. Ze krijgen de opdracht om een tekstbericht te versturen, terwijl ze virtueel aan het fietsen zijn. Dit blijkt uit ervaring moeilijk te gaan zonder brokken te maken.

Fietssimulator
Fietssimulator

Campagne

Ook wordt aandacht in de les aandacht gegeven aan de landelijke campagne ‘Fietsmodus’. Als de kinderen de Fietsmodus app op hun telefoon zetten, verzamelen ze punten als ze hun telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen. Met de punten maken ze kans op prijzen en hierdoor wordt goed gedrag beloond. De campagne is bedoeld om kinderen en jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer.

De lessen worden georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen, een samenwerkingsverband van overheden in de provincie Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen