Wolken en zon, droog maar aanmerkelijk koeler

Foto: Publiek Domein

De afgelopen week was een heerlijke voorjaarsweek met veel zon en zachte temperaturen. Dit weekend is het al aanmerkelijk koeler dan de afgelopen dagen in het noorden van het land.

Het weekend verloopt nog droog, maar na het weekend neemt de buienkans toe. Zaterdagochtend is het grijs met kans op mist en lage bewolking. De zon komt er wel door maar in de middag is er meer bewolking dan in het zuiden van het land. Ook komt de temperatuur niet boven de 13 graden terwijl het in het zuiden van het land nog 18 graden wordt.

Na een koude nacht, waarin de zomertijd in gaat, is er een groot temperatuurverschil tussen Noord-Nederland en het zuiden van het land. Het wordt in het noorden maximaal 11 graden, terwijl de zuidelijke provincies nog 18 graden krijgen. Ook op zondag blijft het droog met zon en wolken.

Maart roert zijn staart

Na het weekend heeft de zon het moeilijk en neemt de buienkans toe. Door een noordelijke wind gaat de temperatuur dalen tot onder de normale waarde van 11 graden. De laatste twee dagen van maart is het gevoelig kouder met temperaturen rond de 10 graden. Door de koude lucht uit het noorden van Europa gaan de buien later in de week mogelijk gepaard met hagel of een vlok natte sneeuw.

Maart roert zijn staart is een oud hollandse spreekwoord en komt deze dagen wel uit. De betekenis van”maart roert zijn staart” is dat het in maart nog wisselvallig weer kan zijn met hevige winterse buien. Maart is een overgangsmaand naar het voorjaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen