VvE Moesstraat-Vindicatstraat sluit aan op Warmtenet Noordwest

Foto: Publiek Domein

De Vereniging van Eigenaren Moesstraat-Vindicatistraat heeft een overeenkomst gesloten met WarmteStad om 350 woningen aan te sluiten.

De vereniging is de tweede partij na de Vensterschool Selwerd-Paddepoel-Tuinwijk die een overeenkomst heeft gesloten met WarmteStad voor het afnemen van warmte.

Warmtenet Noordwest is een nog aan te leggen warmtenet, dat wordt aangesloten op een geothermische bron (diepe aardwarmte) die op de Zernike Campus wordt gesitueerd.

In totaal moeten voor de eerste fase van het project zo’n 3.500 woningen op het warmtenet worden aangesloten. De RuG, Hanzehogeschool, de vier grote woningbouw corporaties in de stad en een aantal vastgoedontwikkelaars en -beheerders zijn goed voor de resterende 3.150.

Met ruime meerderheid werd voor het project voor gestemd. De aardwarmte-mogelijkheid komt op een goed moment, doordat de rookgaskanalen aan vervanging toe zijn, meldt Willem van Doesum van de VvE Moesstraat-Vindicatstraat. Individuele CV-ketels worden vervangen door een warmtewisselaar, die is aangesloten op het warmtenet.

Geothermie

Geothermie is een bewezen techniek, die in Europa al op veel plaatsen jarenlang wordt toegepast en waarbij diep onder de grond (3 km.) heet water wordt opgepompt. Dit hete water geeft zijn warmte af aan een warmtenetwerk en wordt daarna meteen weer teruggepompt in de grond. De warmte wordt via het netwerk verder verspreid naar woningen, kantoren en bedrijven.

Geothermie wordt in Nederland al op 14 plaatsen toegepast, met name door tuinders. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal geothermie wordt toegepast voor woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen