Twee miljoen euro subsidie voor UMCG-onderzoek naar inzet AI in zorg

01 feb 2022, 8:55 Nieuws
artificial intelligence 4469138 960 720 ai geralt pixabay
Pixabay

Een groep onderzoekers onder leiding van UMCG-onderzoeker Mirjam Plantinga heeft een subsidie van ruim 2 miljoen euro gekregen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. Ze gaan hiermee onderzoek doen naar verantwoorde ontwikkeling en implementatie van artificiële intelligentie (AI).

Artificiële Intelligentie biedt goede mogelijkheden om bij te dragen aan hoogwaardige en betaalbare zorg. Echter is AI voor velen nog iets ongrijpbaars en roept ook nog veel vragen op.

Hierbij zal specifieke aandacht worden besteed aan het perspectief van lage sociaaleconomische status (SES) groepen. Wereldwijd en ook in Noord-Nederland nemen de gezondheidsverschillen tussen hoge en lage SES groepen toe. Deze studie is cruciaal om te zorgen dat de ontwikkeling van AI die gezondheidskloof niet vergroot, maar juist innovatieve strategieën verkend om de kloof te verkleinen.

Hoogwaardige en betaalbare zorg door gebruik van AI

Voor verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI, is het cruciaal om de twijfels van eindgebruikers over AI-toepassingen te identificeren en aan te pakken. Bestaande ongelijkheden op gezondheidsgebied kunnen anders juist toenemen met de introductie en het gebruik van innovatieve gezondheidstechnologieën zoals AI. Dit maakt het verkrijgen van inzicht in de behoeften, kennis, (digitale) gezondheidsvaardigheden, attitudes en waarden rond het gebruik van AI bij besluitvorming over gezond leven, werken en ouder worden zo belangrijk. Dit geldt des te sterker voor groepen met een laag sociaaleconomische status.

Door onderzoek te doen naar culturele, ethische, juridische, sociaal-politieke en psychologische aspecten van het gebruik van AI en door deze kennis te integreren in een AI hulpmiddel zal een bijdrage geleverd worden aan verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI in de Noordelijke regio.