Scheur in het Groninger Museum

Foto: Laura Ponchel

Op het Groninger Museumgebouw projecteerde Fossil Free Culture NL (FFCNL) een reusachtige scheur. Met deze actie riep FFCNL het Groninger Museum op om hun financiële banden met GasTerra en Gasunie te verbreken.

FFCNL is een organisatie die de invloed van de fossiele brandstof-industrie in de culturele sector wil beëindigen. “Een instelling die zichzelf presenteert als de vruchtbare culturele bodem van de provincie, kan geen geld aannemen van bedrijven die datzelfde landschap verwoesten”, aldus de actiegroep. De scheur representeerde de schade veroorzaakt door de aardbevingen.

Woordvoerder Maria Rietbergen: “Deze sponsoring is bijzonder pijnlijk in het kader van de ongehoorde schade die het voortdurende boren naar gas veroorzaakt heeft in de Groningse bodem en bij haar bewoners. Door zulke donaties kunnen de fossiele brandstofbedrijven zich voordoen als weldoeners van de Groninger gemeenschap en hun imago oppoetsen. Dit is onacceptabel. De culturele sector moet zich niet laten gebruiken als marketingtool van de fossiele industrie, want zo houd je de sociale acceptatie van hun destructieve praktijken in stand. Daarom roepen we het Groninger Museum op om haar banden met GasTerra en Gasunie te beëindigen.”

De actiegroep wil met deze actie in gesprek met het museum. Fossil Free Culture NL voerde eerder actie tegen de sponsoring van Shell en Exxon bij onder andere het Van Gogh Museum, NEMO, en het Concertgebouw. Al deze culturele instellingen hebben na de acties van FFCNL hun relaties met oliebedrijven beëindigd. Met een nieuwe, Groningse groep activisten en kunstenaars richt FFCNL nu haar pijlen op het Groninger Museum.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen