Nieuwe tentoonstellingen in Groninger Museum in 2022

Foto: De Redactie

Voor het nieuwe jaar heeft het Groninger Museum een veelbelovend programma in petto. De verwachtingen zijn volgens het museum gespannen voor de internationale publiekstrekker Versace Retrospective in december.

Bezoekers krijgen ook nog ruimschoots de kans om de veelgeprezen tentoonstellingen De Kinderbiënnale en JR Chronicles te bekijken.

In 2022 is ook Groningen een terugkerend thema in het programma. Met Stad houdt Stand en Zwart in Groningen belicht het museum meerdere aspecten van de geschiedenis en het koloniale verleden van de stad en provincie. Gronings talent Marit Westerhuis presenteert haar eerste tentoonstelling MEGALITH in het Coop Himmelb(l)au paviljoen.

Nieuw in 2022

Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen (19 februari tot en met 11 september 2022)

De rijken en machtigen van Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw veelal betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis.

Marit Westerhuis: MEGALITH (9 april tot en met 30 oktober 2022)

Marit Westerhuis bevraagt in haar grote solopresentatie MEGALITH de relatie tussen mens, mythe en natuur. Een groot post-apocalyptisch landschap zal het Coop Himmelb(l)au paviljoen domineren. Hoe geven mensen betekenis aan de wereld als zij met uitsterven worden bedreigd? Een vraag die in het licht van de klimaatcrisis actueler is dan ooit. Westerhuis spiegelt ons een wereld voor waarin we weer teruggrijpen naar eeuwenoude rituelen en troost zoeken in mythologische vertellingen. De tentoonstelling MEGALITH is de bekroning van de derde editie van Young Grunn Artist, opgezet door NP3 in samenwerking met het Groninger Museum. Met dit talentontwikkelingstraject bieden het museum en NP3 een platform voor aanstormend Gronings talent.

Stad houdt Stand – 350 jaar Groningens Ontzet (23 april tot en met 25 september 2022)

Het jaar 1672 staat voor Nederland bekend als het Rampjaar. Van alle kanten werd het land aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen, waaronder de bekende Bommen Berend. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus gaven de Duitsers het op. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie Stad houdt Stand toont schilderijen, voorwerpen, documenten en zelfs kanonnen van deze heroïsche strijd.

Versace Retrospective (2 december 2022 tot en met 7 mei 2023)

Met Versace Retrospective komt een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven in het Groninger Museum. In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de excentrieke Italiaanse modeontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.

Nog te zien volgend jaar

In het Groninger Museum is JR: Chronicles te zien tot en met 12 juni 2022. JR: Chronicles is een reis door de indrukwekkende carrière van de kunstenaar JR: van de graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn wereldwijde maatschappelijke projecten. De zalen zijn gevuld met zijn indrukwekkende fotoseries, zoals Portrait of a Generation, het project Women are Heroes en het wereldberoemde werk Kikito, uit de serie Giants.

Graffiti in New York en Groningen is te zien tot en met 6 februari 2022. Het werk van toonaangevende kunstenaars uit de New Yorkse scene van de jaren 80, waaronder NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2. Daarnaast is er aandacht voor de Groningse graffitikunst, met foto’s en films uit de beginperiode. Speciaal voor deze expositie maakten Mick La Rock en de Groningse graffitikunstenaars Stars & Weak twee nieuwe kunstwerken, die ook te zien zijn.

De Kinderbiënnale is te zien tot en met 13 maart 2022 en is wegens succes verlengd. De eerste Kinderbiënnale is een interactief spektakel voor iedereen. Kleurrijke kunstwerken dagen de bezoeker uit om er iets mee te doen en zich te verwonderen.

Pronkjewails is te zien tot en met 30 augustus 2022: Het Starckpaviljoen is door gastconservator John Veldkamp ingericht met keramiek en glas uit heden en verleden. De combinaties van objecten, gearrangeerd tot meesterlijke stillevens, tonen de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum.

Ook in 2022 is doorlopend een selectie uit de vaste collectie van het museum te zien, met portretten van bekende Groningers, de fonkelende Zilverberg en veel werken van de kunstenaars van De Ploeg. Daarnaast zijn de topstukken De kast van Werkman en de Grand Stairwell Installation van Chihuly blijvend te bewonderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen