Koningsdag 2020, een digitaal feest vanaf huis

Foto: Archief De Redactie

Koningsdag 2020 is een andere feestdag dan andere jaren. Ook dit jaar zijn er tijdens Koningsdag geen traditionele vrijmarkten en viert Groningen deze dag grotendeels virtueel.

Alle evenementen en activiteiten zijn afgelast en iedereen wordt opgeroepen om vooral thuis te blijven. Kort voor tien uur zal overal in Nederland de klokken geluid worden. Traditiegetrouw zullen deze Koningsdag in de ochtend de klokken van de Martinitoren luiden ter ere van de verjaardag van ZKH Willem Alexander van Oranje.

Net zoals andere jaren hangt de vlag met wimpel uit en kleurt Nederland rood-wit-blauw. Het Koninklijk Concertgebouworkest verzorgt vanuit huis een nationale aubade door het Wilhelmus te spelen. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit het raam, in de tuin of op het balkon mee te doen. Vervolgens houdt Koning Willem-Alexander, die deze dag zijn verjaardag viert, een korte toespraak.

Videofelicitaties Bekende Groningers

De Oranjevereniging heeft als alternatief dit jaar een video gemaakt, Rondje Koroningsdag! In de video die zich afspeelt in de stad, hebben bekende Groningers de hoofdrol.

De bekende Groningers komen aan het woord en vertellen over hun beleving van Koningsdag in combinatie met de huidige Corona pandemie.

De video “Rondje Koroningsdag” wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden en Janine Abbring. Enkele van de bekende Groningers die in de film te zien zijn, zijn Burgemeester Koen Schuiling, Bert Visscher, Stadsdichter Myron Hamming, Thomas Koenis, en Kortingskoningin Gea Kramer. Ook zijn er een paar verrassingsoptredens in de video.

Daarnaast is er op de website van de Oranjevereniging een quiz te vinden. Deelnemers aan de quiz kunnen leuke prijzen winnen door het invullen van vragen over de stad Groningen. In de video zal ook een aantal van de antwoorden verwerkt zijn. De première van de video is om 12.00 uur en te bekijken via de website van de Oranjevereniging.

De koning sluit deze ‘speciale’ Koningsdagprogramma af met het Nederlands volk met een nationale toost vanuit het paleis om 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen