Hoe maak jij je keuzes?

13 feb , 14:35 Lifestyle
column 62 ls1
Hoe maak jij een keuze? Doe je dat intuïtief, rationeel of op basis van emoties en gevoel? En hoe werkt dat dan precies?
Twee weken geleden ben ik gestart met het tweede jaar van de provocatieve opleiding bij de ZoetZuur Kumpany. Dit is de eerste keer dat zij op deze manier een tweede jaargroep draaien, ik doe dus mee aan de pilot, met een dikke knipoog ook wel proefkonijn of lijdend voorwerp genoemd. Tijdens de introductiedag mochten wij alvast voor de volgende twee opleidingsdagen een keuze maken uit zes onderwerpen: Casuïstiek; wat zit er achter je masker; theaterspeeldag; de publieke opinie; ranking the stars en voor de besluiteloze types was er de joker. We mochten er twee kiezen.
We kregen de opdracht om het in tweetallen te bespreken. Je kon de ander bevragen: “Heb je al een keuze gemaakt en hoe heb je deze gemaakt of heb je hier nog wat hulp bij nodig?” En misschien kon je zelfs de ander overtuigen om voor jouw favoriet te gaan. Heel toevallig zat ik met een tegenpool. Zij vertelde dat ze over vrijwel alles twijfelt en geregeld spijt heeft van haar keuzes. Ik vertelde haar dat ik mijn leven zie alsof ik op een pad loop (meestal ren) en bij een keuzemoment zie ik een weg naar links en naar rechts. Ik maak behoorlijk snel een keuze, ik neem de afslag en vervolg mijn pad. Ik weet dat er toch weer heel snel een splitsing komt en dan kan ik weer een nieuwe keuze maken. Elke keuze creëert weer nieuwe opties. Ik twijfel vrijwel niet en ik heb geen spijt van mijn keuzes.
Ik had dan ook allang mijn keuze gemaakt. Deze heb ik gebaseerd op eerdere ervaringen en uit de comfortzone komen. Mijn tegenpool kon ik een beetje helpen. We kozen een aantal thema’s waarop zij de zes onderwerpen een cijfer van 1 t/m 6 gaf, de twee onderwerpen met in totaal het hoogste cijfer werden haar twee keuzes.
In een ander tweetal mocht je elkaar vertellen waarom jouw keuzes belangrijk zijn voor de hele groep. Na het gesprek verzamelden we weer klassikaal. Onze fantastische opleiders gaven ons de opdracht om de komende tijd eens op een andere manier keuzes te maken dan je gewend bent. Waarop mijn hand automatisch de lucht in schoot: “Welke manieren zijn er dan allemaal?” Waarop Bregje zei: “Ik wist dat jij deze vraag ging stellen, Esther. Ga maar eens lekker op onderzoek uit welke opties er allemaal zijn.”
En zo heb ik de afgelopen weken tientallen mensen gevraagd hoe zij keuzes maken: “Hoe maak jij een keuze en heb je hier een strategie voor?” Ik kreeg onder andere de volgende antwoorden:
• Een lijstje maken;
• Cijfers geven;
• Aan twee verschillende mensen hun mening vragen en die argumenten tegenover elkaar zetten;
• Een nachtje erover slapen;
• Geen beslissing nemen, totdat je het niet meer kan uitstellen en dan snel beslissen;
• De beslissing zolang uitstellen, totdat een ander het doet;
• Gewoon doen, onderweg kun je weer een andere afslag nemen, als je maar doet;
• Naar de mening van anderen luisteren;
• Op gevoel een keuze maken;
• Rationeel een keuze maken;
• De keuze aan anderen voorleggen. Je gevoel geeft het juiste antwoord allang aan. Rationeel twijfel je en daarom de bevestiging bij anderen zoeken;
• De keuze maken die ervoor zorgt dat je het meest uit je comfortzone moet;
• Afwegen of de keuze goed is voor jou of voor een ander;
• Associëren: hoe voelt het als ik bij het resultaat ben, na het maken van de keuze.
• Impulsieve keuzes maken.
Nadat ik veel mensen de vraag had gesteld, voelde ik dat er iets niet klopte. Mijn vraag klopt niet. Of de vraag is niet te beantwoorden. Of zocht ik naar andere antwoorden? Ik zou willen weten hoe het precies werkt. Hoe werkt het in ons lichaam? Wat gaat er letterlijk door je lijf op het moment van het maken van een keuze. Gaat er vanuit mijn buik via een zenuw een seintje naar mijn hart en vervolgens naar mijn brein die aangeeft welke keuze ik moet maken? Of blijven sommige opties alleen maar in je brein hangen, omdat je lijf er niks bij voelt? En hoe werkt nou precies dat fingerspitzengefühl?
Ik denk dat de lieve mensen met wie ik gesprekken heb gevoerd, antwoord hebben gegeven op de vraag wat zij doen voordat zij tot actie overgaan (of geen actie ondernemen). Niemand kan mij precies vertellen wat er intuïtief, emotioneel en rationeel exact in ons lijf gebeurt.
Dankzij de vraag heb ik hele fijne gesprekken gevoerd en heb ik een hele testlijst om op een andere manier keuzes te maken dan ik normaal gesproken doe, om te vertragen en wat meer rust te creëren.
Wil je trouwens dezelfde supervette opleiding als ik volgen? Neem een kijkje op deze website: Aanbod pagina - ZoetZuur Kumpany . Op 29 februari en 1 maart start er weer een groep eerstejaars in het noorden van Nederland. Je leert op een andere manier te kijken en te luisteren, zodat je veel meer humor, liefde en lef in je leven hebt!