Calorieën gokken zorgt voor groot verschil met de werkelijkheid

16 jan , 14:25 Lifestyle
esther column 58 1 1
Afgelopen week postte ik op Instagram een foto van een broodje uit de oven en een lekker warm soepje. Het broodje was opengesneden, besmeerd met hummus en op beide lag een perfect 7 minuten gekookt eitje.
Onder de foto stond geschreven: Hoe zit het met jouw inschattingsvermogen? Raad het totaal aantal calorieën van het soepje, het broodje, hummus en twee gekookte eitjes.
‘400 calorieën.’ ‘462 calorieën.’ ‘500 kcal ongeveer?’ De antwoorden lagen dicht bij elkaar en het gemiddelde antwoord was: 458 calorieën.
Een dag later maakte ik het totaal aantal calorieën van de lunch bekend:
• 300 ml curry kokossoep met kikkererwten = 198 kcal
• 90 gram meergranen triangel broodje = 301 kcal
• 30 gram hummus = 73 kcal
• 2 eieren = 150 kcal
Totaal: 722 kcal
Gemiddeld hadden de deelnemers 264 calorieën te laag gegokt. Het is niet zo gek dat zij bij één eetmoment er zo ver naast zaten, want gemiddeld denken wij 1000 calorieën per dag minder te eten en te drinken dan daadwerkelijk het geval is. In onze huidige 24/7 maatschappij is dit geen handig weetje. Meer dan 50% van de Nederlanders is te zwaar en nog veel meer mensen willen wel wat kilootjes kwijt.
Je snapt maar niet waarom je niet afvalt, want je doet het toch zo goed? Het is frustrerend om te denken dat je toch echt 1700 calorieën per dag eet en drinkt en het er bijna 1000 meer blijken te zijn.
Afvallen is op papier heel simpel. Als je consequent minder calorieën tot je neemt dan dat je verbruikt, val je af. Natuurlijk kan dit zonder het tellen van calorieën. Ik zal een voorbeeld geven. Eet en drink je behoorlijk consequent en vervang je vanaf nu consistent de 10 alcoholische weekend versnaperingen voor water en je koeken op het werk voor komkommer en de rest blijft hetzelfde, dan ga je afvallen. Je telt geen calorieën, maar door praktische aanpassingen krijg je minder calorieën binnen en is afvallen het logische gevolg.
Als we de calorieën globaal tellen, gaat het bij de meeste mensen mis. Terwijl het exact tellen van calorieën voor gegarandeerd afvallen zorgt! Dit vergt discipline en doorzettingsvermogen, want alle voeding moet exact afgewogen worden. Wat mijn post op Instagram en meerdere wetenschappelijke onderzoeken concluderen: meten is weten en gissen is missen.
Tot zover is het geen positief nieuws. Wil je nu het goede nieuws horen? Ik heb de oplossing! Ik heb iets heel tofs voor je, waarbij ik alle calorieën al voor je heb geteld!
Klik hier voor de oplossing.
Esther de Boer.