Raad bespreekt plannen maatschappelijke parkeervergunning

11 jan 2023, 10:45 Gemeente
stadhuis
De Redactie
De gemeenteraad bespreekt woensdag de plannen voor een maatschappelijk parkeervergunning tijdens de Politieke Woensdag. Met zo’n vergunning kan de gemeente vrijwilligersorganisaties tegemoet komen in gemaakte parkeerkosten door hun vrijwilligers.
De invoering van een maatschappelijke parkeervergunning is onderzocht door het college van burgemeester en wethouders (B&W) op verzoek van de gemeenteraad nu het betaald parkeren steeds verder in Groningen wordt uitgebreid. Steeds meer betaald parkeren zou een drempel kunnen zijn voor het aantrekken en behouden van vrijwilligers, is de gedachte. “Een maatschappelijke vergunning kan helpen de waardering voor vrijwilligers uit te drukken in een tegemoetkoming in de parkeerkosten”, menen B&W.

Niet gratis

Van raad hoeft een maatschappelijke parkeervergunning niet gratis te zijn. In de plannen van de gemeente moet zo’n vergunning 120 euro kosten, het bedrag van een zogeheten bedrijvenvergunning. Het idee is een maatschappelijke organisatie maximaal vijf maatschappelijke parkeervergunningen te verlenen, voor steeds 120 euro. Normaal betaal je voor een tweede of volgende bedrijvenvergunning 529 euro.
Maatschappelijke organisaties die in aanmerking komen zijn vrijwilligers- en welzijnsorganisaties, basis- en middelbaaronderwijs, zorginstellingen en kinderopvang en peuterspeelzaal werk. Zo’n vergunning is niet overal te gebruiken, bijvoorbeeld in het Europapark en het Ebbingekwartier. En voor de binnenstad en binnenstad-oost geldt een quotum. “Daar is de parkeerdruk immers al hoog”, aldus B&W.

Kosten

De kosten door de invoering van de maatschappelijke parkeervergunning is verwaarloosbaar, zegt het college. “We schatten in dat de gemist inkomsten neerkomen op 50.000 euro.”
De raad bespreekt de plannen vanaf 21.00 uur in een zogeheten meningsvormende sessie in het stadhuis. De politieke partijen in de raad kunnen dan vertellen wat ze ervan vinden. Het college kan daar bij de verdere plannenmakerij voor de maatschappelijke parkeervergunning rekening houden.
Het college verwacht in mei met een raadsvoorstel voor de invoering van de maatschappelijke parkeervergunning te komen waarover de gemeenteraad dan een besluit gaat nemen.

Overige onderwerpen

Ook onderwerpen als een LHTBQIA-monitor en de herijking van de Routekaart CO2-neutraal 2035 staan op de agenda. Kijk voor meer informatie bij de agenda van deze Politieke Woensdag op de website van de gemeenteraad .
Om 15.30 is het Politiek Vragenuur met vragen over de werkzaamheden bij WarmteStad.

Spreekhalfuur

Van 20.30 tot 21.00 uur is het informele ‘spreekhalfuur’ Inwoners in gesprek met de raad. Inwoners kunnen dan over alles in gesprek met raadsleden. Dus ook over onderwerpen en thema’s die niet op de agenda van die Politieke Woensdag staan. Centraal staat de informele ontmoeting tussen inwoners en raadsleden. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen. Aanmelden is niet nodig.