Groningers gemotiveerd om hun huisvuil te scheiden

Foto: De Redactie

De inwoners van de gemeente Groningen zijn zeer gemotiveerd om hun huishoudelijk afval nog beter te scheiden. Een ruime meerderheid zou het waarderen als ze daar bij het betalen van hun afvalstoffenheffing voor worden beloond. Dat blijkt uit de enquête over afvalbeleid die de gemeente de afgelopen weken heeft gehouden.

Aanleiding voor de enquête was de samenvoeging, van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer op 1 januari van dit jaar. De inzameling van afval en de wijze waarop de afvalstoffenheffing wordt bepaald, verschilt nu nog. Het is de bedoeling dat er voor de nieuwe gemeente een eenduidig beleid komt.

De wethouder heeft er begrip voor dat de meeste inwoners gehecht zijn aan de huidige situatie. Wethouder Glimina Chakor: “Inzameling van afval is voor iedereen belangrijk. We moeten toe naar een uniform systeem voor de hele gemeente”.

Verschil in afvaltarief

In de voormalige gemeente Haren wordt huisvuil al twintig jaar afgerekend op gewicht. De meerderheid (82%) van de inwoners is tevreden over de gevarieerde tarieven en wil dit systeem graag houden.

In de voormalige gemeente Groningen en Ten Boer is nu sprake van een vast afvaltarief; iedereen betaalt afgestemd op de grootte van het huishouden en /of grootte van de grijs/groene container. Een ruime meerderheid (84%) geeft er de voorkeur aan dat dit zo blijft. Wel staan, ook in dit gebied, veel respondenten (62%) positief ten opzichte van het principe om inwoners financieel te belonen als die hun huisvuil scheiden. Dit zou hun zelf ook motiveren om minder restafval aan de weg te zetten. Bovendien vindt een meerderheid van de respondenten een variabel tarief op zich eerlijker, omdat dan ‘de vervuiler betaalt’.

Van alle deelnemers aan de enquête vindt maar liefst 88 procent dat afval scheiden goed is voor het milieu. Ook is bijna driekwart (71%) het eens met de stelling dat scheiden weinig moeite kost. Al geven veel inwoners aan dat zij, vaak wegens ruimtegebrek, behoefte hebben aan meer containers en inzamelpunten dicht bij huis waar ze hun glas, papier en textiel naartoe kunnen brengen.

Nieuw afvalbeleid in 2021

De komende maanden wordt het nieuwe afvalbeleid verder ontwikkeld, in samenspraak met de inwoners en de gemeenteraad. In de raadscommissie van januari volgend jaar wordt de gemeenteraad gevraagd om richting te kiezen. Vervolgens komt er een nieuwe afvalbeleidsplan dat de gemeenteraad in mei 2020 bespreekt. Het ligt in de bedoeling om het nieuwe afvalbeleidsplan met ingang van 2021 in te voeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen