Meer ruimte voor woningzoekende gezinnen in Groningen

Foto: Google Maps

Eénpersoonshuishoudens in de (voormalig) gemeente Groningen komen vanaf 1 juli tot 31 december 2019 niet in aanmerking voor ruime gezinswoningen.

Dit zijn woningen met een woonoppervlakte vanaf zeventig vierkante meters en met drie of meer slaapkamers.

De Groningse woningcorporaties Lefier, Nijestee, Huismeesters, Patrimonium en Wierden & Borgen voeren deze maatregel in opdracht van de gemeente Groningen een half jaar in om meer ruimte te creëren voor gezinnen.

Woningzoekende gezinnen zonder urgentie vinden in Groningen niet snel een geschikte woning. En 25 procent van de vrijkomende gezinswoningen wordt toegewezen aan éénpersoonshuishoudens die veel inschrijfpunten hebben opgespaard.

Corporaties en gemeente vinden dit een onwenselijke ontwikkeling en hebben afspraken gemaakt om te zorgen voor meer doorstroming en een maximum wachttijd van twee jaar, voor alle woningzoekenden.

Uitzonderingen

Voor eenpersoonshuishoudens met een wijkvernieuwingsurgentie geldt een uitzondering. Omdat deze mensen op korte termijn moeten verhuizen, mogen zij op alle soorten huurwoningen blijven reageren. Ook zwangere vrouwen worden niet beschouwd als eenpersoonshuishouden en blijven in aanmerking komen voor gezinswoningen.

Experiment

De maatregel is een half jaar van kracht om te ontdekken of dit zorgt voor meer doorstroming en kortere wachttijden voor gezinnen. Gedurende deze periode gaan de betrokken corporaties de ervaringen van woningzoekenden monitoren en vinden er tussentijdse evaluaties plaats. De uitkomst van de evaluatie biedt belangrijke input voor het vaststellen van een nieuwe huisvestingsverordening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen