Veranderde aanpak versterkingen woningen in aardbevingsgebied

Foto: De Redactie

De aanpak van de versterking van woningen die door aardbevingen zijn getroffen gaat veranderen. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) werkt het stuwmeer aan schademeldingen versneld weg. Dat is woensdag 5 juni afgesproken door een delegatie van de provincie en de gemeenten in het aardbevingsgebied met het Rijk.

Snellere afhandeling

Inwoners krijgen in de versterkingsoperatie de keuze. Ze kunnen een bouwdepot krijgen en zelf een aannemer kiezen en daarmee het heft in eigen handen nemen of de versterking overlaten aan de Nationaal Coördinator Groningen, die de versterking voor inwoners regelt. Hierdoor wordt de fase van opname van schade, berekenen en uitwerkeningekort.

Boete

Nieuw is dat de overheid een boete betaalt aan de inwoner als de afgesproken termijnen niet worden gehaald. Verder is afgesproken dat inwoners die afzien van versterking 7.000 euro krijgen voor energiemaatregelen in hun woning. Dit moet de onzekerheid bij inwoners met aardbevingsschade wegnemen.

De regio hecht eraan dat inwoners nog dit najaar een voorschot krijgen voor de waardedaling van hun huis. Ook komt er een regeling die het comfort geeft dat inwoners altijd hun huis kwijt kunnen voor de waarde van hun woning. Die regeling geldt voor zowel de mensen die nu al in het gebied wonen als de mensen die er komen wonen.

Nationaal Bouwakkoord

Er komt een nationaal bouwakkoord Groningen, zodat er voldoende betrouwbare aannemers aan het werk kunnen. Daardoor komt een eind aan lange aanbestedingsprocedures. Er komt een organisatie (NCG) met ruim mandaat en geld en het Centrum Veilig Wonen verdwijnt. Verder wordt de nieuwbouwregeling verlengd.

Gaswinning omlaag

In het Kamerdebat gaf minister Wiebes aan dat hij voor de zomer laat zien hoeveel minder gaswinning mogelijk is. Wiebes wil zo dicht mogelijk bij het niveau van 12 miljard kuub komen, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert. Ook geeft Wiebes dan aan of het mogelijk is om de winning eerder helemaal naar 0 te krijgen.

Komende week besluit de minister of de versnelde afhandeling van schademeldingen geldt voor claims die tot 1 januari 2019 zijn ingediend of tot 1 juni, na de recente beving in Westerwijtwerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen