Eerste begrotingsdebat van de nieuwe gemeente Groningen

Foto: De Redactie

De Groningse gemeenteraad debatteert woensdagmiddag over de eerste gemeentebegroting van de nieuwe gemeente Groningen na de herindeling op 1 januari. Op deze begroting: 1,1 miljard euro.

De twaalf fractievoorzitters gaan met elkaar en wethouder Paul de Rook van Financiën in debat over de gehele gemeentebegroting en het voorgestelde beleid. Deze begroting 2019 valt te lezen als eerste concretisering van het coalitieakkoord ‘Gezond, groen, gelukkig Groningen’.

Aan het eind van de vergadering is het aan de gemeenteraad om de definitieve begroting 2019 vast te stellen, al dan niet gewijzigd.

Normaal debatteert de gemeenteraad in het najaar over de begroting voor het volgende jaar. Dat is vorig jaar niet gebeurd omdat er toen herindelingsverkiezingen voor Groningen, Haren en Ten Boer waren.

Voorjaarsdebat

Het debat van vanmiddag is gelijk ook het zogeheten Voorjaarsdebat. In een ‘voorjaarsdebat’ gaat het om de kaders voor de volgende begroting van volgend jaar, 2020.

In het najaar zal deze begroting worden gepresenteerd. In het debat van vanmiddag kunnen de fracties hun wensen voor die begroting kenbaar maken.

Leefkwaliteit

In de gemeentebegroting staan alle inkomsten en uitgaven van de gemeente voor dit jaar. Voor 2019: zo’n 1,1 miljard euro. “De keuzes die gemaakt zijn passen bij de ambitie om de leefkwaliteit voor alle inwoners te vergroten”, aldus B&W. “Zo worden de tekortschietende rijksbudgetten voor het sociaal domein vanuit de gemeentelijke middelen aangevuld en tegelijkertijd wordt geïnvesteerd om die tekorten terug te dringen.”

Het college wil een beweging inzetten van zorg naar preventie. Zo kiezen college bijvoorbeeld voor investeren in wijkvernieuwing en de basisbaan voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat de twaalf politieke partijen vinden van de keuzes van B&W komt aan de orde in het begrotingsdebat van de gemeenteraad.

Meer spreektijd

Het debat begint om 15.00 uur. Iedereen krijgt meer spreektijd tijdens het Normaal beginnen belangrijkste debat van het jaar. Het debat is openbaar en dus vrij toegankelijk.

De vergadering is ook live op internet te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

De gemeentebegroting is ook te bekijken op een gebruiksvriendelijke, doorklikbare website: groningen.begroting-2019.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen