945 zieke essen moeten worden gekapt

Foto: Publiek Domein

Aan het eind van het jaar laat de gemeente 945 aangetaste essenbomen kappen. Vanaf 2010 lijden essen in ons land aan essentaksterfte.

De ruim zeventienduizend essen in de gemeente Groningen en de voormalige gemeente Ten Boer zijn onderzocht, meldt de gemeente. Hieruit is gebleken dat ruim de helft van de onderzochte bomen in meer of mindere mate aangetast is door deze agressieve schimmelziekte. De essen in de voormalige gemeente Haren worden nog dit jaar onderzocht.

Om risico’s uit te sluiten worden de aangetaste bomen aan het eind van dit jaar gekapt. Het gaat om dode bomen of bomen die zwaar zijn aangetast door de ziekte.

Meer dan vierduizend bomen moeten extra worden gesnoeid. In totaal worden 4.145 bomen gesnoeid op plekken waar risico kan optreden, bijvoorbeeld langs een fietspad. Essen die minder zwaar zijn aangetast worden jaarlijks geïnspecteerd. In totaal worden 14.377 essen steeds goed in de gaten gehouden.

Nog geen remedie

De agressieve schimmelziekte heeft zich vanaf 2010 in snel tempo door ons land verspreid. Zieke essen verzwakken en kunnen sneller afsterven. Jammer genoeg zijn er tot nu toe geen effectieve maatregelen ontwikkeld voor het bestrijden of terugdringen van deze boomziekte.

Herplant

In het volgende plantseizoen, 2019-2020, wordt een deel van de bomen teruggeplaatst. Een deel gebeurt ook later, omdat niet alle bomen op een plek staan waar boven- of ondergronds ruimte is voor gezonde herplant. Dit houdt in dat wij er meer op letten of een boom op die bewuste plek ook een gezond en lang leven tegemoet kan gaan.

Boomsoorten herplant in overleg

Tot er een remedie is tegen essentaksterfte wordt deze boomsoort namelijk niet meer geplant. In samenspraak met bewoners en ondernemers in de buurt wordt bepaald welke boomsoorten gekozen worden voor herplant.

Voor meer informatie: www.gemeente.groningen.nl/essentaksterfte

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen