Openbaar toilet Grote Markt weer open; eerste week gratis te bezoeken

Foto: Gemeente Groningen

Het ondergrondse openbare toilet op de Grote Markt is vanaf vandaag, vrijdag 5 april weer open voor publiek. De komende week is het gebruik van deze toiletten gratis.

Het monumentale ondergrondse toilet is sinds 6 november 1926 in gebruik en werd ontworpen door stadsbouwmeester S. J. Bouma. De ingrijpende renovatie van ruim vier maanden werd volgens de gemeente uitgevoerd met eerbied voor de authentieke Art Deco en Amsterdamse School-elementen, die gehandhaafd bleven. Dat geldt ook voor de stenen borstwering met siersmeedwerk rondom de ingang van het toilet. Het toilet werd vroeger ‘de ondergrondse’ genoemd en de ingangen ervan werden wel vergeleken met de metrostations uit Parijs.

Ledverlichting en automatische handdrogers

Er is gewerkt aan een nieuw toegangssysteem met een draaihek, er zijn nieuwe toiletten, nieuwe wasbakken, automatische handdrogers en ledverlichting. Ook zijn er twee verschoonmeubels aangebracht. Het onderkomen voor de beheerders van de toiletten is ook gemoderniseerd.

Tourniquet

Als verwijzing naar hoe er vroeger betaald werd voor het toilet is het oorspronkelijke muntbakje uit 1926 opnieuw in de deur gemonteerd. Bezoekers krijgen nu toegang tot de toiletten via een tourniquet en kunnen contactloos betalen met een bankpasje. Het tourniquet wordt volgende week geïnstalleerd.

Minder validen

Het ondergrondse toilet is ook na de verbouwing niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een rollator. De ruimte bleek te krap voor het aanbrengen van een lift, een hellingbaan of andere voorzieningen.
Het toilet achter de Kiosk op de Grote Markt is wel toegankelijk met een rolstoel of een rollator. Dat geldt ook voor het openbare toilet aan het A-kerkhof Zuidzijde 10.

Vanaf zaterdag 13 april is het tarief 50 eurocent, net zoals voor de opknapbeurt.

Openingstijden

De openingstijden van het toilet zijn gelijk aan de openingstijden van de winkels in het centrum.

  • Maandag van 13.00 uur – 18.00 uur;
  • Dinsdag van 9.00 uur – 18.00 uur;
  • Woensdag van 9.00 uur – 18.00 uur;
  • Donderdag van 9.00 uur – 21.00 uur;
  • Vrijdag van 9.00 uur – 18.00 uur;
  • Zaterdag van 9.00 uur – 18.00 uur;
  • Zondag van 11.30 uur – 17.30 uur.

Literair toilet

De voorziening op de Grote Markt is het enige toilet in ons land dat literaire bezoekers trekt. Deze plek speelt een grote rol in ‘Het Boek Ont’ van Anton Valens. De beheerders van het toilet hebben dan ook een exemplaar van deze roman in hun werkruimte staan. Zo kunnen ze dit boek er even bij pakken als zich literaire bedevaartgangers melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen