Afscheid van twintig raadsleden woensdag 19 december

Foto: Gemeente Groningen

De gemeenteraad van de huidige gemeente Groningen komt vandaag, woensdag 19 december nog één keer bij elkaar. Deze vergadering staat in het teken van afscheid onder meer van twintig raadsleden die niet meer terugkeren in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen.

Burgemeester Peter den Oudsten blikt terug op de afgelopen raadsperiode en staat stil bij ieder raadslid dat niet meer in de nieuwe gemeenteraad terugkeert. Dat zijn twintig raadsleden, onder wie de nestor van de raad Rosita van Gijlwijk (SP). Zij is van de huidige raadsleden het langst actief geweest in de Groningse gemeenteraad (18 jaar).

Verder neemt D66-wethouder Ton Schroor in deze vergadering afscheid van de raad. Schroor heeft gezegd hoe dan ook niet terug te keren als wethouder in het volgende college van burgemeester en wethouders (B&W).

Voormalige Prins Clausconservatorium

Tijdens deze laatste vergadering van de huidige raad zal er nog een klein aantal besluiten worden genomen. Onder meer over de tijdelijke huisvesting van de stadhuisgebruikers, waaronder het college van B&W, de ambtelijke top en de fracties.

Het voorstel is dat zij tijdens de verbouwing van het stadhuis in de periode van september 2019 tot in de eerste helft van 2021 naar het voormalige Prins Clausconservatorium aan de Radesingel gaan. Daar zijn dan ook de vergaderingen van de raadscommissies. De gemeente heeft het gebouw van de Hanzehogeschool gekocht. De gemeenteraad zelf vergadert tijdens de verbouwing in het Provinciehuis.

Hamerstukken

De raadsvoorstellen waarover in deze laatste raadsvergadering wordt beslist zijn zogeheten conformstukken. Dat zijn ‘hamerstukken’ waarover niet meer wordt gedebatteerd maar waarover alleen een besluit wordt genomen.

De negentien andere raadsleden keren terug in de nog te installeren nieuwe gemeenteraad, die per 1 januari bestaat uit 45 raadsleden . De nieuwe raadsleden van de nieuwe gemeente Groningen worden woensdag 2 januari geïnstalleerd.

Live uitgezonden

Deze laatste raadsvergadering van de huidige raad begint vandaag om 16.30 uur. De publieke tribune is gereserveerd voor genodigden, onder wie familieleden van de afscheidnemende raadsleden.

Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via een scherm in de trouwzaal van het stadhuis. Daarnaast is deze ‘afscheidsraad’ live te volgen via de website groningen.raadsinformatie.nl.

Reacties

article
754239
Afscheid van twintig raadsleden woensdag 19 december
De gemeenteraad van de huidige gemeente Groningen komt vandaag, woensdag 19 december nog één keer
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/754239/afscheid-van-twintig-raadsleden-woensdag-19-december/
2018-12-19T08:50:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2017/06/14205415/raad-1.jpg
Gemeente