Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?

Foto: Gemeente Groningen

Vijf kinderen voeren vanaf woensdag campagne om de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van de stad te worden. Alle inwoners van de gemeente Groningen kunnen tot en met 7 juli stemmen op hun favoriete kandidaat.

Op zaterdag 7 juli maakt wethouder Mattias Gijsbertsen in het bijzijn van de kandidaten de uitslag bekend. De nieuwe kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester worden in september beëdigd.

Op de website gemeente.groningen.nl/kinderburgemeester kan iedereen tussen 27 juni en vrijdag 6 juli 2018 online stemmen. Op zaterdag 7 juli kan iedereen tussen 10.00 en 12.00 uur hun stem uitbrengen bij de verkiezingskraam vlak bij het stadhuis, op Tussen Beide Markten. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen.

Vijf kandidaten

De verkiezing van (loco-)kinderburgemeester van Groningen wordt voor de tweede keer gehouden. Ruim dertig kinderen uit groep 6 en 7 van basisscholen in de stad Groningen hebben zich aangemeld. Daaruit zijn vijf kandidaten geselecteerd: Tobias, Mirac, Amy, Tina en Jouayria.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is een initiatief van de gemeente Groningen om kinderen een duidelijkere stem te geven en ze te stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in de stad. Vorig jaar werd Javano gekozen als eerste kinderburgemeester van Groningen. De eerste loco-kinderburgemeester is Rosalyn. Hun ambtstermijn zit er eind augustus op.

De kinderburgemeester vergezelt de burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken die belangrijk zijn voor kinderen. Het afgelopen jaar hebben de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester bijvoorbeeld de koninklijke familie begroet tijdens Koningsdag. Andere activiteiten waren: de prijsuitreiking van de 4 Mijl, de opening van een nieuwe speeltuin of bijvoorbeeld stilstaan bij de nationale Dag van de Rechten van het Kind. Verder is de kinderburgemeester voorzitter van de Raad van Kinderen van Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen