Brandweerzorg, schimmelwoningen en MFA De Wijert in Groningse gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

De verbetering van de brandweerzorg in Groningen, de ‘schimmelwoningen’ in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen en de realisatie van de Multifunctionele Accommodatie De Wijert zijn drie van de onderwerpen die vandaag woensdag 9 mei aan de orde komen in de Groningse gemeenteraad.

Brandweerzorg

In de raadscommissie Financiën en Veiligheid gaat het onder meer over brandweerzorg. Na vragen uit de gemeenteraad over verbetering van de opkomsttijden is er een onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de brandweerzorg in de stad Groningen vanuit twee locaties kan worden verzorgd. Het dekkingspercentage kan met twee locaties van 67 naar 72 tot 78 procent. Dat percentage geeft aan bij hoeveel objecten de brandweer binnen de vastgestelde norm aanwezig kan zijn.

“Bij nieuw te bouwen kazernes kan bovendien de uitruktijd substantieel worden verkort, waardoor de brandweerzorgdekking nog verder zou verbeteren”, aldus B&W. Er komt nu nieuw onderzoek naar vijf varianten met twee kazernes, na het vervallen van de kazerne Sontweg.

Gaswinning

Ook de bekendmaking van minister Wiebes om de gaswinning uit het Groningerveld zo snel mogelijk te beëindigen wordt besproken. In een reactie zegt het college van burgemeester en wethouders dat vooral het herstel van vertrouwen van belang is.

“Met het besluit van de minister om de gaswinning volledig af te bouwen wordt de oorzaak van de onveiligheid op den duur weggenomen, maar de gevolgen van de gaswinning hebben hun sporen nagelaten.” Verder worden de voortgang van de afbouw van de tippelzone en het jaarverslag van de gemeentelijke Ombudsman besproken.

‘Schimmelwoningen’ in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen

In de commissie Ruimte en Wonen wordt vergaderd over onder meer ‘schimmelwoningen’ in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen en Tiny Houses in Groningen.

De SP wil een aantal punten bespreken met betrekking tot de problematiek van ‘schimmelwoningen’ in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. “In gesprekken met bewoners aan de deur troffen wij veel huurders met klachten over vocht, tocht, schimmel, kou en hoge huren”, aldus de SP die vervolgens huurdersbijeenkomsten organiseerde. “Op deze bijeenkomsten hoorden we veel vergelijkbare verhalen.” Een aantal bewoners zal in deze vergadering inspreken.

Tiny houses

Verder gaat het over Tiny Houses in Groningen, een initiatief van GroenLinks en Partij voor de Dieren dat is omarmd door de gehele gemeenteraad. Een Tiny House is een betaalbaar en compact huisje met een woonoppervlak dat meestal kleiner is dan 50 m2 en op initiatief van eigenaar/bewoner ontwikkeld wordt. Twee locaties worden in eerste instantie onderzocht: Westpark en Meerstad.

De Multifunctionele Accommodatie (MFA) De Wijert en topsport in Groningen zijn onder meer onderwerpen op de agenda om 20.00 uur in de raadscommissie Onderwijs en Welzijn. Het college vraagt om 4.225.000 euro extra voor het project. Daarmee komt het totale bedrag voor de MFA op 12.370.000 euro. Het Hoofdgebouw is multifunctioneel en wordt gebouwd voor basisschool De Tamarisk, de bibliotheek van het Groninger Forum en de kinderopvang van Kids First. Bij de herontwikkeling van het plan is besloten de spelhal apart op de kavel te plaatsen op de locatie van de huidige sporthal.

Topsporthal

Naast het beleid gericht op talentontwikkeling streeft het college naar kwalitatief goede (top)sportaccommodaties. Op verzoek van het CDA gaat het ook over de topsporthal. Daarover had deze partij vragen aan het college gesteld.

Andere onderwerpen van deze commissie zijn de jeugdhulp en de stand van zaken van de verandering van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum gericht op de Groninger geschiedenis van Stad en Ommeland.

De drie raadscommissievergaderingen van Financiën en Veiligheid (13.00 uur), Ruimte en Wonen (16.30 uur) en Onderwijs en Welzijn (20.00 uur) zijn openbaar in de oude raadzaal van het stadhuis. De vergaderingen zijn ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen