Gemeenteraad debatteert over Aanpak Oosterhamrikzone

Foto: De Redactie

De Groningse gemeenteraad debatteert woensdag 28 maart over de Aanpak Oosterhamrikzone. Ook staan een aantal 1-minuutinterventies op de agenda woensdag.

Omwonenden hebben enkele weken geleden tijdens een hoorzitting van de raad verteld wat ze van de plannen voor de Oosterhamrikzone vinden. Er was toen veel kritiek. Maar wat vinden de politieke partijen in de raad?

Het gaat bij de plannen voor de Oosterhamrikzone om een autoverbinding tussen de oostelijke ringweg en de binnenstad/het UMCG. Die moet de toenemende verkeersdrukte aan de oostkant van de Stad aanpakken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie verschillende varianten voor een nieuwe auto- en busverbinding onderzocht. B&W hebben de voorkeur voor de variant ‘Splitsing’.

Fietsstraat

Daarbij rijdt de bus door de Vinkenstraat, over het Wielewaalplein en door de Thomassen à Thuessinklaan. Het autoverkeer gaat dan over de Oosterhamrikkade noordzijde. In het verlengde van de Vinkenstraat komt een brug en de Korreweg wordt een echte fietsstraat met meer ruimte voor de fiets.

De fracties van SP en ChristenUnie hebben onderzocht of het toch niet mogelijk is om zonder nieuwe autoverbinding de verkeersdrukte in dit deel van de stad op te vangen. Zij hebben een alternatief plan.

Inspraakperiode

In deze raadsvergadering worden nog geen besluiten genomen. Na deze vergadering en de inspraakperiode, die tot en met 12 april loopt, komen B&W met een raadsvoorstel over de Aanpak Oosterhamrikzone. Daarover neemt de raad waarschijnlijk in juni een besluit.

Gemeentelijke Watervisie

Een aantal onderwerpen, die in raadscommissies al uitgebreid zijn besproken komt kort aan de orde in de raadsvergadering van woensdag. Hierover willen fracties nog moties of amendementen indienen. Daarover stemt dan de raad. Met een motie doet de raad een verzoek aan het college en met een amendement kan een raadsvoorstel worden gewijzigd.

Eén van deze korte onderwerpen is de stand van zaken rond de gemeentelijke Watervisie. Dan gaat het onder meer over de koers en de conclusies die het college verbindt aan de onderzoeken die zijn gedaan naar nieuwe ligplaatsen en de aanpak ‘slechte schepen’. Ook gaat het over de gevolgen van de nieuwe Wet verduidelijking voorschriften Woonboten (WvvW) voor eigenaars van woonboten en voor de werkwijze van de gemeente.

Kattenbrug

Verder besluit de raad over de herinrichting van het A-kerkhof en fietsmaatregelen aan het Hoge der A, Kleine der A en de Westerhavenstraat, over de herinrichting van de Sint Jansstraat en het plan voor een nieuwe brug, de Kattenbrug, in het verlengde van het gedempte Kattendiep over het Schuitendiep.

De raad stemt eveneens over het voorstel van het college om nog eens 940.000 euro uit te trekken voor de bed-bad-broodvoorziening voor dakloze vreemdelingen. Dat geld is voor de opvang in het tweede kwartaal van dit jaar. In het regeerakkoord staat wel dat er voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV-locaties) komen. Maar die zijn er nog niet. De Groningse bed-bad-broodvoorziening biedt op dit moment onderdak aan 310 personen.

Stationsgebied

Sinds kort bestaat het zogeheten Stedelijk Investeringsfonds (SIF). Dat is een pot met geld voor de financiering van grote projecten die nodig zijn voor de groei van de stad. Dan gaat het bijvoorbeeld om de plannen voor het Stationsgebied, het Suikeruniegebied, de Oosterhamrikzone, de westelijke ringweg en de wijkvernieuwing.

Voor alle plannen in het fysieke en ruimtelijk-economisch domein tot 2030 is zo’n 560 tot 680 miljoen euro nodig. In het SIF-potje zit nu ruim 47 miljoen euro. “Met de tekorten op de investeringsopgaven in deze orde van grootte is glashelder dat nieuwe structurele middelen noodzakelijk zijn in de begroting 2019-2022”, aldus B&W. “Hoeveel dat is, zal afhangen van de ambities van het college en de nieuwe raad.”

De raadsvergadering kan gevolgd worden op de publieke tribune. Ook is de Groningse raadsvergadering live te volgen via de website groningen.raadsinformatie.nl. De vergadering begint om 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen