Aanpak Noorderhaven, betere Groningse lobby in Den Haag en muziekcentrum De Oosterpoort

Foto: CC BY-SA 2.0/ Creative Commons/ Bert Kaufmann

De aanpak van de Noorderhaven, waarbij alleen varende schepen mogen liggen, een betere Groningse lobby in Den Haag en Brussel en investeringen in muziekcentrum De Oosterpoort zijn drie onderwerpen die vandaag aan de orde komen in commissies van de Groningse gemeenteraad.

Groningse lobby

Het verloop van de jaarwisseling in de gemeente besproken en de versterking van de Groningse Lobby in Den Haag en Brussel worden besproken in de eerste raadscommissie Financiën en Veiligheid om 13.00 uur. Over het algemeen lijkt alles rond de jaarwisseling goed gegaan te zijn, meldt de gemeente. “De afgelopen jaren wordt een versteviging van de inzet op lobby door veel gemeenten steeds meer als noodzakelijk gezien”, aldus burgemeester en wethouders. “Wij zien deze noodzaak ook, zeker omdat juist Groningen in Den Haag nog vaak als “ver weg’ wordt ervaren.”

Het muziekcentrum De Oosterpoort wordt besproken in de raadscommissie Onderwijs en Welzijn. Het college heeft ervoor gekozen dat een nieuwe Oosterpoort binnen 10 jaar op een nieuwe locatie komt. Tot die tijd blijft de huidige locatie in stand. Hiervoor moeten een aantal noodzakelijke investeringen gebeuren, zoals maatregelen tegen geluidsoverlast voor de omgeving en brandveiligheidsmaatregelen. De raad wordt gevraagd om daar ruim 3,3 miljoen euro voor uit te trekken. Verder wil het college drie ton om nieuwe huisvesting voor De Oosterpoort te zoeken.

Ook het raadsvoorstel ‘Voor alle jongen kinderen gelijke kansen’ over het voorschoolse aanbod voor kinderen staat op de agenda. Het college wil zoveel mogelijk peuters een kwalitatief hoogwaardig voorschools aanbod bieden om achterstand op de basisschool te voorkomen. Ander onderwerp is beschermd wonen en opvang. De raadsleden bespreken de veranderingen die hier gaande zijn.

Noorderhaven

De stand van zaken van de aanpak van de Noorderhaven staat ’s avonds op de agenda in de raadscommissie Ruimte en Wonen. Volgens de Watervisie moet de Noorderhaven worden behouden als “dynamische haven” voor varende woonschepen. “Daarnaast maken we de haven bereikbaarder en toegankelijker”, aldus B&W. “De Noorderhaven is uitsluitend bedoeld voor varende schepen.”

Voor dit onderwerp heeft een aantal inwoners zich als inspreker aangemeld.

Betaalbare woningen

Ook de plannen voor de wijkvernieuwing in de wijken Selwerd, Indische Buurt/De Hoogte, Beijum en De Weijert-Noord worden besproken. Doelen zijn onder meer leefbare wijken met gezonde, weerbare bewoners, betaalbare woningen en een duurzaam woningbestand

Ook de wijkontwikkeling van de Oosterparkwijk komt aan de orde. Het college vraagt de raad om 3,5 miljoen euro voor de aanpak van het oude schoolgebouw aan de Heesterpoort 1, de voormalige S. van Hasseltschool. Dit gebouw is bedoeld voor de permanente huisvesting van het WIJ-team Oosterpark.

De drie raadscommissies zijn openbaar. Deze vergaderingen zijn ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen