Jeugdwerkloosheid, energiebesparing en ‘Centrumgarage’ op agenda raadcommissies

Foto: Jan Buurma

De aanpak van de jeugdwerkloosheid, energiebesparing bij Groningse bedrijven en instellingen en de toekomst van de ‘Centrumgarage’ Haddingestraat zijn drie van de onderwerpen die vandaag op de agenda van de raadscommissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad staan.

Het project ‘Aanpak Jeugdwerkloosheid’ komt aan de orde in de raadscommissie Werk en Inkomen. De bestrijding van de jeugdwerkloosheid blijft een urgente maatschappelijke opdracht van de arbeidsmarktregio waar de gemeente Groningen bij hoort. Dit betreffen en vooral jongeren zonder zogeheten startkwalificatie en met zorgproblematiek. “Deze jongeren redden het niet op eigen kracht en hebben daarom extra begeleiding en ondersteuning van onze zijde nodig”, aldus B&W.

Hergebruik

De commissie bespreekt ook een onderzoek naar Sociaal Ondernemerschap in Noord-Nederland. Het college wil een actieprogramma Sociaal Ondernemen en vraagt de raad om ideeën en suggesties. De gemeente kan zelf veel doen met bijvoorbeeld inkoop. “De gemeente Groningen is al bezig met Social Return en zou dit breder kunnen toepassen, bijvoorbeeld door
verplichtingen of stimuleringen op te nemen voor circulair inkopen( rekening houden met hergebruik)”, aldus de onderzoekers.

Energieneutraal

Het ‘Actieplan Energiebesparing voor bedrijven’ staat op de agenda van Beheer en Verkeer. Meer dan de helft van het totale energieverbruik in Groningen (51%) staat op rekening van bedrijven en instellingen. Deze energievraag van bedrijven en instellingen moet met ongeveer 50 procent omlaag om op koers te blijven om in 2035 als Groningen energieneutraal te zijn. Dat is volgens het college “met afstand de grootste opgave” om energieneutraal te worden. B&W vragen de raad om 750.000 euro voor een aantal acties, waaronder expertiseteams voor bedrijfsonderzoeken.

Zwerfvuil

Ook de moties die de raad vorig jaar heeft aangenomen bij de bespreking van het afvalbeleid worden besproken. Zo wilde de raad bijvoorbeeld een aanvalsplan tegen zwerfvuil. En die is er gekomen, waardoor de gemeente onder meer bijplaatsingen naast afvalcontainers aanpakt. Verder heeft de gemeente ook extra papier-, glas- en textielbakken geplaatst en sinds het voorjaar vorig jaar is het mogelijk gemaakt om elektrisch en elektronisch afval aan de postbode mee te geven.

Brugstraat

Voor de uitvoering van het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Brugstraat en Munnekeholm vraagt B&W de raad om 818.000 euro.

Parkeergarage Haddingestraat

Voor de parkeergarage Haddingestraat, de Groningse ‘Centrumgarage’ is de gemeente door Interparking verzocht om ook na de opening van het Groninger Forum, inclusief parkeergarage deze ‘Centrumgarage’ te mogen blijven gebruiken. Het voorstel is nu dat Interparking dat nog minimaal 5 jaar mag tegen een vergoeding van 350.00 euro per jaar. Uiteindelijk koopt de gemeente de garage aan.

Fietsroute Plus Groningen-Haren

Laatste agendapunt is de zogeheten Fietsroute Plus Groningen-Haren. Op verzoek van de raad is onderzocht of de Fietsroute Plus Groningen-Haren ter hoogte van de Helperzoomtunnel de fietsers voorrang kunnen hebben, wat het beleid eigenlijk is. Uit de studie blijkt dat dit vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid niet verantwoord is. De Fietsersbond, die daar ook graag voorrang voor fietsers wilde, heeft met de conclusie van het onderzoek ingestemd.

Op de Fietsroutes Plus en ook de Slimme Fietsroutes naar Zernike is het de bedoeling dat fietsers voorrang hebben, tenzij dat vanuit verkeersveiligheid of andere zwaarwegende redenen niet mogelijk is.

De vergaderingen zijn openbaar en ook live online te volgen: groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen