‘Zijn scooters een probleem in Stad?’

Foto: Gemeente Groningen

De ongeveer 10.000 snorscooters in Groningen, vormen die een probleem? En zo ja: wat valt eraan te doen? Dat is de centrale vraag op een zogeheten expertmeeting van de Groningse gemeenteraad over scooters.

De gemeenteraad organiseert deze speciale bijeenkomst op donderdagavond 30 november in het stadhuis op de Grote Markt. Experts gaan dan in op veiligheids- en gezondheidsaspecten van scooters. Verder komen belangenverenigingen aan het woord. Ook inwoners van Groningen mogen hun mening over scooters geven.

Fijnstof

Groningen telt steeds meer snorscooters. Dat zijn scooters met een blauw kentekenplaatje waarmee je zonder helm op het fietspad mag. In zo’n tien jaar is het aantal van dit soort scooters bijna verdubbeld tot ongeveer 10.000. Ze mogen maximaal 25 km per uur rijden.

Opvoeren

Het opvoeren is niet zo moeilijk en ook zijn ze niet schoon. Uit GGD-onderzoek blijkt dat fietsers steeds meer worden blootgesteld aan kortdurende maar hoge concentraties fijnstof van scooters.

Geluids- en stankoverlast

Volgens het stadsbestuur ervaren veel Stadjers geluids- en stankoverlast. Ook voelen fietsers zich zich onveilig op het fietspad vanwege de vaak (te) hoge snelheid van snorscooters, meldt de gemeente.

Sommige politieke partijen in de Groningse gemeenteraad willen maatregelen tegen scooters. Zoals een verbod voor snorfietsers om op fietspaden te rijden. Die moeten dan op de weg. Een andere mogelijkheid is een “milieuzone” waar scooters niet mogen komen. In Amsterdam bestaat zo’n zone. Dit houdt in dat scooters van 2010 en ouder niet meer in de bebouwde kom rijden.

Verkeersveiligheid

Het Groningse college wil niet zo ver gaan. Een scooterverbod op fietspaden zou bijvoorbeeld weer gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid van de snorscooterrijders op de rijbaan waar ook auto’s rijden.

Volgens het college heeft een deel bewust gekozen voor de snorscooter omdat ze niet op de rijbaan willen of durven rijden. Ook is het door de bestaande regelgeving lastig maatregelen tegen scooters te treffen.

Scooterbelang

De gemeenteraad wil met de expertmeeting op 30 november een compleet beeld krijgen van alle aspecten van het scootergebruik in de stad.

De GGD Groningen gaat in op gezondheidsaspecten, de Politie Groningen behandelt de veiligheidsaspecten. Ook de belangenorganisaties Scooterbelang, de Fietsersbond en BOVAG & RAI Vereniging mogen hun kant van de zaak belichten. En de gemeente Amsterdam komt om te vertellen wat daar de afwegingen zijn geweest bij de besluitvorming over scootermaatregelen.

Debat

De expertmeeting eindigt met een debat. Ook is er gelegenheid voor de inwoners van Groningen om vragen te stellen en hun mening te geven.

De expertmeeting is vanaf 19.30 uur in het stadhuis.

Inwoners hoeven zich niet op te geven kunnen op de publieke tribune gaan zitten. Deze expertmeeting wordt ook live uitgezonden via de website van de gemeenteraad: https://groningen.raadsinformatie.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen