Veel onderwerpen in vergadering gemeenteraad Groningen

Foto: De Redactie

Er komen veel onderwerpen aan bod deze vergadering van de raad Groningen, waaronder de bouwplannen voor de Reitdiepzone en de renovatie van de Simon van Hasseltschool in de Oosterparkwijk om die geschikt te maken voor huisvesting van een WIJ-team.

Grof vuil

De raadsvergadering begint met de stemming over een motie waarover de vorige raadsvergadering op 29 maart op ook had gestemd, maar toen staakten de stemmen doordat evenveel raadsleden voor als tegen waren (19-19). Bij die vergadering ontbrak één van de 39 Groningse raadsleden. De motie wordt dan in de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming gebracht. In deze motie van de Stadspartij verzoekt de raad het college de mogelijkheden te onderzoeken van herinvoering van het gratis ophalen van grof vuil voor minstens één keer per jaar.

Reitdiepzone

Zes onderwerpen komen als zogeheten 1-minuutinterventie kort aan de orde. Dit zijn de nieuwste bouwplannen voor de Reitdiepzone in Paddepoel, de renovatie van de Simon van Hasseltschool in de Oosterparkwijk en de recente woningbouwafspraken tussen de gemeente en woningcorporaties en een nieuwe woonruimteverdeling.

Dienstregeling bussen

De andere ‘1-minuut’-onderwerpen zijn de zogeheten groencompensatieregeling voor nieuwe bomen en struiken als de gemeente bomen kapt, de nieuwe dienstregeling van de bussen in de stad en het ‘Reframe’-project om in het kader van het voedselbeleid de regionale voedselketen te herstellen.

‘1-minuut’ onderwerpen

‘1-minuut’- onderwerpen zijn onderwerpen waarover eerder in de raadscommissies al uitgebreid is gedebatteerd, maar waarover één of meer fracties in de raadsvergadering nog kort iets willen zeggen. Bijvoorbeeld om een motie of amendement over het onderwerp in stemming te brengen.

Amendement

Met een motie kan de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders (B&W) verzoeken een opdracht uit te voeren, bijvoorbeeld het instellen van een onderzoek. Met een amendement kunnen fracties raadsvoorstellen van B&W wijzigen. Daar is dan wel een meerderheid in de gemeenteraad voor nodig.

Betoncentrale

Als laatste staat de mogelijke komst van een betoncentrale op de Gotenburgweg op de agenda. Een bouwstoffen bedrijf heeft een omgevingsvergunning voor de betoncentrale ingediend die in strijd is met het bestemmingsplan. De bouwhoogte is bijvoorbeeld hoger dan mag. Toch is het college bereid mee te werken aan de komst van de betoncentrale. De fracties in de gemeenteraad kunnen nu zeggen wat ze daarvan vinden. Het onderwerp ‘betoncentrale’ is nog niet in een raadscommissie besproken. Het is daarmee een zogeheten discussiestuk en kan in theorie uitgebreid aan de orde komen.

Door de meivakantie vergadert de gemeenteraad niet als gewoonlijk op de laatste woensdag van de maand maar vandaag vanaf 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen