Vuurwerkvrije zones en huurplannen in commissies gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

Uitbreiding van het experiment met vuurwerkvrije zones, een rapport van de SP over huren in de stad en de jeugdhulpverlening in de Stad komen, vandaag woensdag 25 oktober in drie raadscommissies van de Groningse gemeenteraad aan de orde.

Coffeeshops

In de commissie Financiën en Veiligheid om 13.00 wordt de nieuwe drugsnota besproken. Hierin gaat het onder meer om de regels rond het gedogen van de verkoop van softdrugs vanuit coffeeshops en het sluiten van drugspanden. Ook preventie komt aan de orde. De wachtlijst voor nieuwe coffeeshops wil het college afschaffen. Als er er een plek vrijkomt, volgt een openbare inschrijving. Betrokkenen als coffeeshophouders konden op een eerdere versie reageren, maar dat heeft niet geleid tot aanpassingen.

Vuurwerkvrije zones

Ook het experiment van de vuurwerkvrije zones komen aan de orde in deze commissie. Het college is tevreden over het experiment en willen doorgaan en uitbreiden en dat kost extra geld.

“Het al dan niet instellen van vuurwerkvrije zones is een maatschappelijke discussie die veel emoties losmaakt”, aldus het college. “Het instellen van een gering aantal vuurwerkvrije zones in Groningen kan inwoners laten wennen aan het fenomeen vuurwerkvrije zones.” Uit een enquête onder het Stadspanel waaraan zo’n 5.000 mensen meededen bleek dat de meningen in de Stad over vuurwerkvrijzones zijn verdeeld.”

Jeugdhulp

In de commissie Onderwijs en Welzijn om 16.30 uur gaat het onder andere over de jeugdhulp. Het college wil investeren in onder meer het vroegtijdig signaleren van mogelijke ontwikkelingsachterstanden van kinderen. Belangrijke aandachtspunten zijn de aanpak van problematische jeugdgroepen en de bestrijding van kindermishandeling.

Verder gaat over de inkoop van jeugdhulp vanaf 2018 en de toekomst van de GGD. Wethouder Mattias Gijsbertsen wil onder andere met de raadsleden van gedachten wisselen over de mogelijkheid GGD-taken bij de gemeente onder te brengen, zoals bijvoorbeeld de jeugdgezondheidszorg.

Sociale huurwoningen

Het rapport van de SP ver huren in de Stad staat om 20.00 uur in de raadscommissie Ruimte en Wonen. Volgens deze partij zijn de Groningse woningcorporaties onder andere door beperkende regels minder aan hun taak van volkshuisvesting toegekomen. De SP wil onder meer stoppen met het slopen en verkopen van sociale huurwoningen en leegstaande gebouwen, ook gemeentelijke, ombouwen tot huurwoningen.

Verder gaat het op verzoek van de ChristenUnie opnieuw over de Finse school aan de Helper Westsingel. Van de gemeente mag dit pand worden gesloopt maar volgens de rechter is de vergunningverlening onvoldoende onderbouwd. De ChristenUnie is steeds tegen sloop geweest en wil een nieuwe politieke afweging omdat het college, beter onderbouwd, nog steeds tot sloop over wil gaan.

A-kwartier

Verder wil het college in discussie met de commissie over suggesties en ideeën hoe de bewoners van de stad betrokken kunnen worden bij de ‘Next City’. Dat is het proces om tot een ‘omgevingsvisie’ over de koers voor de stad van morgen en overmorgen te komen. In het kader van de invoering van de Omgevingswet per 2019 is elke gemeente in Nederland verplicht om zo’n omgevingsvisie te maken.

Ook het voorstel van B&W om ruim 2 miljoen euro ter beschikking te stellen voor uitvoering van de toekomstvisie voor het A-kwartier wordt besproken. Deze toekomstvisie is in samenspraak met bewoners, ondernemers en eigenaren van panden in het A-kwartier tot stand gekomen.

De vergaderingen zijn openbaar en live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen