Opknapbeurt stadhuis, aardbevingen en fietsbeheer in gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

De raadsvergadering van vandaag, woensdag 28 september gaat onder meer over het opknappen van het stadhuis, de aardbevingen, de aanbesteding van het fietsbeheer en een initiatiefvoorstel over een ‘vrijwilligersmakelaar’ in de sport.

Stadhuis op de schop

Het stadhuis op de Grote Markt heeft een opknapbeurt nodig, maar hoe ingrijpend moet het ‘Huis van de Stad’ op de schop? ‘Moet het stadhuis een ontmoetingsplaats voor de Stadjers worden met een stadscafé of kunstruimte?’

De opknapbeurt kan volgens het college van burgemeester en wethouders op verschillende manieren gebeuren: ‘alleen minimale aanpassing, een make-over of zelfs complete vernieuwing’. In de laatste scenario wordt het stadhuis ook een ontmoetingsruimte met bijvoorbeeld een stadscafé, of een tentoonstellingskamer of kunstruimte. In ieder geval gaat het om wegwerken van achterstallig onderhoud en kan het duurzamer.

Daarnaast moet het gebouw een raadzaal krijgen waar 45 raadsleden kunnen vergaderen na de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018. Nu heeft de nieuwe raadzaal nog 39 plaatsen, maar omdat de gemeente Groningen de grens van 200.000 inwoners heeft gepasseerd, komen er zes raadszetels bij.

Het is de eerste discussie over de revitalisering en de partijen in de raad kunnen deze vergadering aangeven hoe ze tegen komende opknapbeurt aankijken. Aan het eind van dit jaar komt het college met een definitieve opdracht voor het ‘nieuwe’ stadhuis. Daar beslist de gemeenteraad begin 2017 over.

Fietsverkoop

De aanbesteding van het fietsbeheer in de stad, dat nu door WerkPro gebeurt, wil het college onder meer het gastheerschap bij het fietsbeheer een nieuwe impuls geven. Dit om kleinere organisaties een kans te geven en om de onderlinge scherpte erin te houden. Het college wil bijvoorbeeld maximaal twee van de drie ‘kavels’ (station Europapark, stallingen binnenstad en het stationsgebied, inclusief de fietsopvang en fietsverkoop) aan dezelfde partij overlaten.

De raad kan z’n zegje doen over hoe de gemeente van plan is die aanbesteding te gaan doen. Sommige fracties hebben al gezegd vraagtekens te hebben bij de noodzaak van aanbesteding.

Schadebetaling

De aardbevingen staan ook weer op de agenda. De reactie van B&W op een notitie van de Nationaal Coördinator Hans Alders over de actualisatie van het ‘Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen’ voor de aanpak van de aardbevingsproblematiek wordt besproken. Inmiddels is er volgens B&W een groot aantal stappen gezet. Zo is de tijdelijke waardevermeerderingsregeling verbreed en zijn er onafhankelijke arbiters die een bindende uitspraak kunnen doen over complexe schadedossiers.

“Het kon minder”, aldus het college, dat verder nog wel wensen heeft. Zo moet de NAM op afstand: “In het gehele proces van schadebeoordeling en -afhandeling moet de NAM geen inhoudelijke rol spelen, slechts als financier van de schadebetaling.”

Het college vindt ook dat het huidige systeem van schadeherstel beter kan. “Geld dat nu in het proces wordt gestoken, kan worden ingezet voor schadeherstel en compensatie: een ruimhartiger herstel en minder gedoe. Dit draagt dan weer bij aan sneller herstel en aan het doel om vertrouwen terug te krijgen.”

De Nationaal Coördinator Alders heeft eerder deze maand zijn nota toegelicht. De politieke partijen vertellen tijdens de vergadering wat ze van de nota van Alders en de reactie van het college vinden.

Vrijwilligersmakelaar

De raad beslist over een initiatiefvoorstel van de VVD en D66 over vrijwilligerswerk in de sport. Dit plan steunt het burgerinitiatief van Stadjer Patrick Kampherbeek om als vrijwilligersmakelaar de verbinder en aanjager te zijn tussen wijken en sportverenigingen als het gaat om vrijwilligerswerk. De vrijwilligersmakelaar brengt de vrijwilligersvraag per sportvereniging in kaart en kijkt hoe potentiële vrijwilligers het beste kunnen worden benaderd en begeleid.

Tot nu toe heeft de vrijwilligersmakelaar 45 vrijwilligersvacatures in beeld gebracht en zijn er tien vrijwilligers vanuit de bijstand actief bij sportverenigingen. Het initiatiefvoorstel vraagt om 40.000 euro voor een proef van een jaar. Het college heeft al aangegeven enthousiast te zijn en dat geld ter beschikking te stellen voor uitvoering van de proef.

De openbare raadsvergadering begint om 16.30 uur in het stadhuis en is ook online live te volgen en later terug te zien via www.groningen.nl/gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen