Nieuwe wijk gaat De Nieuwe Held heten

Foto: via Gemeente Groningen

De nieuwe gezinswijk, tussen Gravenburg en De Held, aan de noordwestelijke rand van de stad krijgt de naam ‘De Nieuwe Held’. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Tot op heden droeg het nog te ontwikkelen woongebied de werknaam De Held III. De namen zijn voorgesteld door de straatnamencommissie en zijn per direct van kracht.

De naam De Nieuwe Held verwijst naar de historie van het gebied en vroegere helden. In het bijzonder naar De Jonge Held en De Oude Held. Dat zijn de polders waarin de wijk gebouwd wordt en de gelijknamige molens in dit gebied (waarvan er nu één een gemaal is). De naam refereert aan vroegere helden, die als ‘nieuwe helden’ zullen terugkomen in de uitwerking van de straatnamen. Specifiek geldt dat voor Groningse vrouwen die zich hebben onderscheiden als held of pionier. Ook staat de naam in relatie met de bestaande wijken De Held (I) en Gravenburg (De Held II).

Vrouwelijke straatnamen

In maart 2021 heeft de raad het college in de motie ‘Divers Straatbeeld’ opgedragen om met name vrouwelijke straatnamen toe te voegen. De straatnamencommissie gaat in De Nieuwe Held straatnamen vernoemen naar vrouwen en let daarbij op een brede diversiteit.

Volgende fase

De ontwikkeling van de nieuwe wijk lag jarenlang stil, voordat de gesprekken hierover in 2020 werden hervat. Na het getekende akkoord op hoofdlijnen met de Groninger Projecten CV en de eerste inloopmomenten met omwonenden en belanghebbenden (15 en 22 mei) gaat de ontwikkeling van De Nieuwe Held een nieuwe fase in. Deze fase is gericht op de realisatie van de eerste van in totaal 1.850 woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen