Gemeente Groningen wint Gouden Wortel 2024

Foto: Bert Lanting/Gemeente Groningen

75.000Ruim Groningen is de winnaar van de Gouden Wortel 2024. De gemeente ontving deze prijs deze vrijdag tijdens de Week van de Schooltuin voor haar jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren.

Carine Bloemhoff, wethouder Onderwijs, nam de Gouden Wortel in ontvangst. Medewerkers van de afdeling Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeente Groningen hebben een vlog ingestuurd om kans te maken op de prijs. De vlog viel bij de jury in de smaak, dus NDE heeft de prijs gewonnen.

Vier schooltuincomplexen

De gemeente Groningen heeft vier schooltuincomplexen in de stad: in Beijum, Helpman, Paddepoel en op Westpark. Medewerkers van NDE geven hier natuurlessen aan leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Leerlingen van groep 6 komen wekelijks naar de schooltuin. Zij gaan dan op hun eigen tuintje aan de slag. Zaaien, poten, planten… schoffelen, scheppen en water geven: tijdens het wekelijks tuinieren leren zij wat er allemaal komt kijken bij het laten groeien van hun eigen sla, wortels, radijsjes, aardappelen, uien en fleurige bloemen.

In de vlog volg je meester Sjoerd tijdens een dag op schooltuin Paddepoel en zijn beelden te zien van de andere drie schooltuinen. Ook gaat meester Sjoerd met wethouder Carine Bloemhoff in gesprek. Zij benadrukt het belang van schooltuinieren.

“We waren direct onder de indruk van het filmpje van Groningen met een bevlogen schooltuinmeester en de kinderen aan het woord. Sterk in de aanpak van Groningen is het breed ondersteunen van schooltuinieren met vier schooltuincomplexen waar alle kinderen uit de stad naar toe komen voor natuurlessen, waarbij moestuinieren een onderdeel is van het programma. De kinderen uit groep 6 gaan wekelijks in hun eigen tuintjes aan de slag. Deze aanpak ontzorgt het reguliere onderwijs en de schooltuincomplexen zijn groene paradijsjes in de stad. Wij reiken daarom met veel genoegen de Gouden Wortel 2024 uit aan Groningen”, aldus Marjan van Creij, van het ministerie van LNV en programma Jong Leren Eten, namens de jury.

“Wij zijn blij en trots dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen en we zien het als een aanmoediging en beloning voor het goede werk dat we hier al zo’n zeventig jaar verrichten. Het is voor kinderen belangrijk om natuurervaringen op te doen en te leren waar hun voedsel vandaan komt”, aldus Carine Bloemhoff, wethouder van de Gemeente Groningen. “Bovendien beleven ze enorm veel plezier aan het tuinieren. Daarom zou ik een oproep willen doen aan alle wethouders in Nederland. Wethouders doe je kinderen een plezier; zorg dat ze kunnen tuinieren”.

De Gouden Wortel en de Week van de Schooltuin zijn in het leven geroepen door de Alliantie Schooltuinen en het voedseleducatie programma Jong Leren Eten.

Schooltuinen bestaan in sommige gemeenten al meer dan honderd jaar en ook veel andere gemeenten stimuleren het schooltuinieren. Dit gebeurt op verschillende manieren: door het beschikbaar stellen van grond, materialen, subsidies of met ondersteuning door bijvoorbeeld moestuincoaches en centra voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE-centra).

Jury Gouden Wortel

De jury van de Gouden Wortel 2024 werd gevormd door Marjan van Creij (senior beleidsmedewerker ministerie van LNV en Jong Leren Eten), Ignas van Schaick (EMS, Schooltuinfilm), Irene Harmsen (zelfstandig onderwijsadviseur) en Arjen van Drunen, wethouder van Breda, de gemeente die in 2023 de Gouden Wortel won.

Week van de Schooltuin

In 2022 werd de Gouden Wortel voor het eerst uitgereikt aan de gemeenten Teylingen en Arnhem. In 2023 wonnen Breda en Den Haag. Ruim 75.000 leerlingen deden tussen 8 en 12 april dit jaar mee met de Week van de Schooltuin en de Nationale Buitenlesdag met een centrale rol voor de Grote Pieperles.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen