Gemeente start pilot met koele binnenruimtes in Vinkhuizen en Hoogkerk

Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

In de wijken Vinkhuizen en Hoogkerk start de gemeente Groningen deze zomer met een pilot koele binnenruimtes. Tijdens hittegolven kunnen bewoners van deze wijken, terecht in wijkcentra om af te koelen. Daarbij gaat het vooral om kwetsbare ouderen.

Tijdens de pilot wil de gemeente Groningen bekijken hoeveel behoefte er is aan koele binnenruimtes. De zomers in Nederland worden steeds heter en ook hittegolven komen vaker voor. Wanneer het een lange periode erg warm is, kan ook de temperatuur in woningen flink oplopen. Hoge temperaturen kunnen hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Voor kwetsbare groepen, waaronder ouderen, kan hittestress zelfs levensgevaarlijk zijn.

De temperatuur kan in Vinkhuizen en Hoogkerk met veel steen en weinig groen behoorlijk stijgen tijdens hittegolven. Daarnaast wonen er relatief veel ouderen in deze wijken. Tijdens hittegolven openen daarom Wijkcentrum ’t Vinkhuys en Dorpshuis Hoogkerk, zodat bewoners hier kunnen afkoelen. De medewerkers van deze gebouwen gaan een training van de GGD volgen zodat zij oververhitting bij bezoekers kunnen herkennen en hier goed mee om kunnen gaan.

Wanneer de proef succesvol blijkt, wordt gekeken of het aantal koele binnenruimtes in de toekomst verder uitbereid kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen