Gemeenteraad stemt in met motie over definitief sluiten gaskraan

04 apr , 10:40 Gemeente
20220830 191951
Ook in de gemeenteraad van Groningen is het slecht gevallen dat een meerderheid van de Eerste Kamer het besluit over het sluiten van de gaskraan wil uitstellen. Een motie om aan te dringen om de gaskraan zo snel mogelijk definitief te sluiten werd woensdag aangenomen.
Dinsdagavond bleek dat de meerderheid van de Eerste Kamer eerst meer duidelijkheid wil over de leveringszekerheid voordat een besluit wordt genomen. De politieke partijen in de Groninger gemeenteraad die de motie 'Geen uitstel sluiten gaskraan' indienden, stellen dat het uitstel van definitief sluiten van de gaskraan tot veel onrust leidt onder Groningers die al weinig vertrouwen hebben in de politiek.
"De sluiting van het veld is Groningers beloofd na de parlementaire enquête." De Tweede Kamer ging enkele weken in grote meerderheid al wel akkoord met het definitief sluiten van de gaskraan. De motie stelt dat de gaskraan zo snel mogelijk definitief gesloten moet worden om zo de morele plicht tegenover de Groningers te vervullen."
"Er moet nog veel gebeuren om het vertrouwen van de Groningers te herwinnen. Het sluiten van de gaskraan is een eerste stap op een hobbelig pad", aldus initiatiefnemer van de motie Etkin Armut (CDA).
Een grote meerderheid van de raad stemde voor de motie die het college van B&W aan het werk zet om de noodzaak van een snelle definitieve sluiting aan de Eerste Kamer over te brengen. De fracties van VVD en PVV stemden tegen. Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) staat achter de motie: "De noodzaak van een snelle en definitieve sluiting zullen we zeker overbrengen."