Nieuw drugsbeleid en aanpak wanpraktijken huisjesmelkers in commissies gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

Het nieuwe gemeentelijke drugsbeleid en een voorstel om wanpraktijken van huisjesmelkers aan te pakken zijn twee onderwerpen die woensdag 6 april aan de orde komen in commissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad. Ook de nieuwe cultuurnota staat op de agenda.

Coffeeshops

De conceptnota ‘Integraal drugsbeleid’ van burgemeester Peter den Oudsten wordt om 13.00 uur besproken in de raadscommissie Financiën en Veiligheid.

“Beleidsuitgangspunt is een harde aanpak waar nodig en de mogelijkheid om een lichtere sanctie op te leggen als de situatie daarom vraagt.” In de nota staan onder meer de regels rond het gedogen van de verkoop van softdrugs vanuit coffeeshops en het sluiten van drugspanden. Ook preventie komt aan de orde. “Wij focussen daarbij op het versterken van de weerbaarheid van jongeren.”

De burgemeester wil de wachtlijst voor nieuwe coffeeshops afschaffen. Als er plek vrij komt, komt er een openbare inschrijving. In Groningen mogen er maximaal 14 coffeeshops zijn.

Ook wil de burgemeester eerder een coffeeshop kunnen sluiten als er jongeren onder de 18 jaar worden toegelaten. Nieuw is ook dat er geen coffeeshop op minder dan 100 meter van een MBO-opleiding mag zijn. Dat afstandscriterium bestaat al bij andere scholen. De commissieleden kunnen zeggen wat ze van deze eerste versie van de drugsnota vinden en ook betrokkenen als coffeeshophouders mogen hun mening geven. Na de inspraakperiode gaat er een definitieve nota naar de gemeenteraad.

Surprise-act Koningsnacht

De commissie bespreekt ook de maatregelen om komende Koningsnacht en Koningsdag in goede banen te leiden. Zo komt er bijvoorbeeld om 02:00 uur op de Vismarkt een surprise-act om piekdrukte richting Poelestraat, zoals vorig jaar, af te vlakken.

Liquiditeitsprobleem

Om 16.30 uur bespreekt de raadscommissie Onderwijs en Welzijn onder meer een voorstel om een miljoen euro uit te trekken voor vernieuwende onderwijsprojecten. Voorbeelden zijn het stimuleren van ouderbetrokkenheid en programmeren in de klas.

“Als onderwijsstad hechten we groot belang aan het stimuleren van goed onderwijs en het creëren van een goed onderwijsklimaat”, aldus B&W. “Daarom blijven we investeren in een goede en duurzame samenwerking in het onderwijsveld.”

Ook het voornemen van het college om een tijdelijke lening te verstrekken voor de revitalisering van de Stadsschouwburg wordt besproken. Deze lening moet een liquiditeitsprobleem van het Groninger Monumentenfonds wegnemen.

Cultuurnota

Ook de voortgang van de nieuwe ‘Cultuurnota 2017-2020’ komt aan de orde in deze onderwijs- en welzijnscommissie. In de cultuurnota staan de culturele ambities voor de stad, voor zowel de professionele als amateurkunst. Hierin moet komen te staan hóe de gemeente dat wil gaan doen. Wat de gemeente in de periode 2017-2020 wil bereiken, staat al in de recent vastgestelde kadernota ‘Cultuurstad Groningen. City of Talent’. Elke vier jaar wordt de cultuurnota vernieuwd.

De commissie bespreekt ook de resultaten van een onderzoek naar de Groningse culturele infrastructuur, podia en stadsbrede programmering. Dit onderzoek wordt betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe cultuurnota.

Intimidatie

Een initiatiefvoorstel van de SP om wanpraktijken van huisjesmelkers aan te pakken wordt om 20.00 uur ’s avonds besproken in de commissie Ruimte en Wonen.
“Vastgoedbazen in Groningen vragen geregeld te hoge huurprijzen, onderhouden panden soms zo slecht dat de veiligheid van huurders op het spel staat en gaan zelfs over tot intimidatie wanneer huurders hun recht willen halen”, aldus SP-raadslid Mechteld van Duin.

Zij stelt onder meer voor een Meldpunt Huisjesmelkers op te richten en vraagt maatregelen tegen verhuurders die herhaaldelijk over de schreef zijn gegaan.

Stripmuseum

Ook de nieuwe erfgoednota die in 2017 moet worden vastgesteld staat op de agenda. Welke prioriteiten moeten er in staan?

De commissie bespreekt ook de nieuwste bouw- en grondexploitatie van de Grote Markt-oostzijde en het Groninger Forum. Daarin is de actuele financiële situatie verwerkt en zijn onder meer de risico’s beschreven.

Het college vraagt de raad om een zogeheten aanvullend uitvoeringskrediet van bijna 230.000 euro voor het geschikt maken van het Groninger Forum voor de komst van het Stripmuseum.

Deze drie commissievergaderingen in het stadhuis zijn openbaar en ook live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen