Koninklijke onderscheiding voor oud-Vera-programmeur Peter Weening

Foto: © Bert Lanting

Peter Weening, oud-programmeur van Vera is vrijdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Weening kreeg de Koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling tijdens het Eurosonic Noorderslag festival.

Schuiling roemde Weening in zijn toespraak om zijn immense bijdrage aan de Groningse popcultuur. Schuiling: “Dankzij Peter Weening werd Vera een instituut, een plek waar elementaire, rauwe rock and roll een plek kreeg – en hield. Vera groeide uit tot een historische plek om te spelen, waar bands na hun eerste optreden maar wat graag terugkeerden”.

In 2021 nam Peter Weening na meer dan 7000 bands op ruim 4000 concertavonden geprogrammeerd te hebben, afscheid van ‘zijn’ Vera. Hij ging met pensioen na een dienstverband van 43 jaar, waarvan 41 jaar als programmeur. Vanuit deze functie betekende hij ook veel voor Eurosonic Noorderslag (ESNS). Het evenement heeft veel baat gehad bij de lokale muziek-infrastructuur, waar de heer Weening het hart en de ziel van vormde.

Tijdens ESNS in 2018 heeft de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals hem al de Lifetime Achievement Award toegekend en ontving Peter Weening ook de Erepenning van de gemeente Groningen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen