Zeer geslaagde 22ste editie Jonge Harten Theaterfestival

Foto: Knelis.

Met meer dan 10.000 bezoekers was het een geslaagde 22 editie van het Jonge Harten Theaterfestival. Tijdens het negendaagse festival met theater, performance, dans en meer in Groningen heeft Jonge Harten met 66 voorstellingen in de week van 15 tot en met 23 november aan jongeren laten zien waar zij voor staat.

Jonge mensen in Groningen samenbrengen en onderwerpen bespreekbaar maken door middel van theater. Niet alleen in theaters, maar ook op onverwachte plekken als het Groninger Museum, het Student Hotel en in de stationshal. Voorstellingen over onderwerpen die er toe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die uitdagen en zintuigen prikkelen. Soms ongemakkelijk, vaak herkenbaar, maar altijd reden tot gesprek. Dat kenmerkte de ze van Jonge Harten.

Niet alleen jongeren die al met theater in aanraking komen, maar ook zij die niet snel de weg naar theater vinden. Jonge Harten doet dit onder andere door middel van een uitgebreid educatieaanbod: meer dan 2500 leerlingen van zowel middelbaar als mbo-onderwijs uit stad en provincie bezochten het festival.

Ook dit jaar was Jonge Harten in een aantal theaters in de provincie te vinden in het kader van ‘Jonge Harten op Reis’.

Ook alle ruim 800 eerstejaars studenten van het Alfa-College Kluiverboom zagen de, speciaal voor hen geprogrammeerde, voorstelling Fair van ID Theatre Company. Verder namen 80 jonge theatercursisten van VRIJDAG een stukje van de stad over met een theatrale interventie op het Waagplein op de laatste zaterdag van het festival. Zo eisten zij speels hun plek op. Gedurende de festivalweek werd hiervoor gerepeteerd met de makers van danscollectief Cie. Woest.

Ontmoetingen met het publiek vindt Jonge Harten erg belangrijk. Zo werd OOST het bruisende festivalhart met Achterwerk als woonkamer, dé plaats voor ontmoeting en gesprek tussen theatermakers, publiek en crew.

Daarnaast gingen publiek en theatermakers in dit festivalhart aan de slag tijdens ‘Do or Die’ sessies. Middels workshops met makers, staken zij samen de handen uit de mouwen en bevroegen de toekomst. De Awkward Aftertalks, die na afloop van voorstellingen plaatsvonden, zorgden net als vorig jaar voor warme en open ontmoetingen tussen publiek en theatermakers.

Jonge Harten werkt verder aan de toegankelijkheid van het festival. Dit jaar lag de focus op het verwelkomen van dove mensen. Het festival coproduceerde de voorstelling KIJK ME van De Noorderlingen, waarin dove en horende jonge mensen samen op het toneel staan. Daarnaast zette Jonge Harten gebarentolken in tijdens voorstellingen en nagesprekken.

Ook bleef het festival zoeken naar verbindingen buiten het eigen domein: net als vorig jaar met jeugdzorginstelling Elker en dit jaar voor het eerst met Jimmy’s.

Het festival werd wederom afgesloten met het knallende eindfeest ‘CLASH’. Waar fashion, voguing, DJ-sets en installaties met elkaar clashten en hokjes uit elkaar spatten.

De volgende editie van het Jonge Harten Theaterfestival vindt plaats van 13 tot en met 21 november 2020.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen