Jonge Harten trekt meer dan 10.000 bezoekers

Foto: Jonge Harten Theater Festival Groningen.

De 21e editie van Jonge Harten was opnieuw zeer succesvol met meer dan 10.000 bezoekers in de week van 16 tot en met 24 november.

Jonge Harten wil met het festival jongeren in aanraking laten komen met theater. ‘Zorgen dat jonge mensen elkaar ontmoeten door theater. Niet alleen in theaters, maar ook op onverwachte plekken’, aldus Jonge Harten.

Meer dan 50 voorstellingen waren onder andere in een kroeg, het oude V&D gebouw, een gymzaal of een container op de Vismarkt.

Theatervoorstellingen die zorgen voor herkenning, voor ongemak of voor beide tegelijk. Thema’s als racisme, identiteit, gender, gemis en het gebruik van social media stonden centraal. Een festival bomvol gesprekken over dat wat we zien, wat we denken, wat we doen en wat we willen. Dat kenmerkte de 21e editie van Jonge Harten onder leiding van de nieuwe directeur Marc Maris.

Brug naar MBO onderwijs

Jonge Harten doet dit door een groot kunsteducatieaanbod aan meer dan 2500 leerlingen van middelbare scholen in de stad en in de provincie, maar vanaf dit jaar bouwt zij ook een brug naar het MBO onderwijs.

In het geslaagde project Do It Yourself maakten vijftig Alfa College studenten in 8 weken zelf een voorstelling onder leiding van theatermakers.

Tevens zorgde de internationale programmering dit jaar voor een groeiende aantrekkingskracht voor internationals. Deze editie werd opnieuw afgesloten met het succesvolle eindfeest Clash#5, waarin de botsing van beats en performances ook dit jaar weer een groot publiek aan het dansen kreeg.

Ontmoetingen met het publiek vindt Jonge Harten van groot belang. De container op de Vismarkt was afgelopen dagen dé plek waar veel, nog onbekende mensen, elkaar ontmoetten. Zo werd er gedate en schreven mensen die elkaar eerst nog niet kenden brieven aan elkaar.

Ook De Grote Harten Club (een groep van jongeren tussen de 18 en 29 jaar, in samenwerking met het Grand Theatre) en De Nieuwe Harten Club (jongeren tussen de 12 en 16 jaar) waren van de partij en vervolgen ook naar het festival het gesprek met de organisatie om nog meer inzicht te krijgen in de doelgroep.

Naast dit alles was het Jonge Harten Festivalhart in de Oosterstraat gedurende de 9 festivaldagen de belangrijkste plaats voor ontmoetingen en het gesprek tussen theatermakers, publiek en vrijwilligers. Ook de Awkward Aftertalks die na afloop van een groot aantal voorstellingen plaats vonden zorgden voor een warme en open dialoog tussen publiek en theatermaker.

Jonge Harten vindt in 2019 plaats van 15 tot en met 23 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen