Uittips voor zondag 19 augustus

Luchtwachttoren 7O1.
Luchtwachttoren 7O1.
Foto: Google Maps

Van struinen op de vlooienmarkt tot concert Mja Mera tijdens Zomerzondag, Instaprondleidingen bij Groninger Museum of naar de Openstelling Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen zijn een aantal mogelijkheden om erop uit te gaan vandaag.

Vlooienmarkt op Vismarkt

Op de Vismarkt is vandaag een grote vlooienmarkt, waar langs alle kraampjes gestruind kan worden. De markt, georganiseerd door Vitalis Markten, biedt een keur aan antiek & curiosa en gebruikte spulletjes. De is te bezoeken van 10.00 tot 16.30 uur.

Concert Mja Mera – Zomerzondag Leegkerk

Mja Mera is een muzikaal duo afkomstig uit Groningen, bestaand uit Karin Heesen op viool en Peter Rippen op accordeon en piano. Het duo brengt Jiddische liederen en ladino ten gehore in Leegkerk tijdens de Zomerzondagen. Dit wordt afgewisseld met klezmer en aanverwant Oost-Europesche luister- en dansmuziek.

De kerk is tijdens de Zomerzondagen geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Twee korte optredens worden verzorgd om 14.30 uur en 15.30 uur. Voor meer informatie zie blgroningen.nl.

Locatie: De kerk van Leegkerk, Leegeweg 38 in Groningen.

Instaprondleidingen Groninger Museum

In het Groninger Museum is momenteel de expositie Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 te zien. Elke zondag organiseert het museum instaprondleidingen bij deze tentoonstelling. De hoogtepunten van deze expositie komen aan bod, maar er is ook aandacht voor de museumarchitectuur en andere lopende tentoonstellingen.

Daarnaast zijn nog drie exposities te zien deze zomer. Van Courbet tot Israëls, Museum Gouda te gast toont werk van Nederlandse en Franse kunstschilders als Gustave Courbet, Odilon Redon en Isaac Israëls. Liefhebbers van Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk halen hun hart op bij De Wereld in Huis. In De Collectie krijgt de bezoeker een kijkje in de schatkamer van het Groninger Museum. Naast een grote collectie Gronings zilver en schilderijen uit de Gouden Eeuw is er aandacht voor moderne kunst: het (post)modernisme en hedendaagse kunst, mode en design, waaronder Memphis Design.

In hetzelfde paviljoen is deze zomer het beroemde en enige portret van ontdekkingsreiziger Abel Tasman te zien. Het is 375 jaar geleden dat Tasman, afkomstig uit Lutjegast, het eiland ontdekte dat naar hem vernoemd is: Tasmanië.

Voor meer informatie: groningermuseum.nl

Openstelling Luchtwachttoren 7O1

Vandaag is de Luchtwachttoren 701 in Warfhuizen opengesteld. De toren beklimmen, plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van het luchtwachtinstrument.

De luchtwachttoren maakte deel uit van een semi-geheim netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd, meldt het Groninger Landschap.

Tijdens de Koude Oorlog speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) op deze militaire uitkijktoren het luchtruim af. Ze keken uit naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.

De Luchtwachttoren is te bezoeken onder begeleiding.

De openstelling is tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Deelname is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen