Ali Rizvi, Jan Terlouw en Herman Pleij geven vrijheidscolleges

Jan Terlouw.
Jan Terlouw.
Foto: Sanne Terlouw

In de aanloop naar en op 5 mei geven de bekenden opiniemakers Ali Rizvi, Jan Terlouw en Herman Pleij vrijheidscolleges in Groningen.

Tijdens hun colleges in Groningen staan de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms centraal: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Deze Four Freedoms blijken anno 2018 nog steeds actueel en relevant. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar.

Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dagelijks worden we overspoeld met nieuws waaruit deze kwetsbaarheid blijkt. Daarom worden er in 11 provincies 41 vrijheidscolleges gegeven door bekende opiniemakers.

Programma

Op 19 april komt de Pakistaans-Canadese auteur Ali Rizvi naar het Academiegebouw. Rizvi gaat het hebben over de moderne islam en geeft zijn college in het Engels.

Jan Terlouw, bekend als oud-politicus en kinderboekenschrijver, komt op 29 april naar het Groninger Forum. Hij maakte als tiener de Tweede Wereldoorlog bewust mee en refereert in zijn college aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde bij de Universiteit van Amsterdam en bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door, komt op 5 mei naar het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Pleij vraagt zich in zijn vrijheidscollege af hoe vrij een mening mag zijn. Zijn optreden wordt aangevuld met muziek van Marlene Bakker en gedichten van stadsdichter Lilian Zielstra.

Praktische informatie

Vrijheidscollege Ali Rizvi, donderdag 19 april van 20.00 uur tot 21.30 uur. Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen4
De toegang is gratis, maar reserveren verplicht. Kaarten: sggroningen.nl

Vrijheidscollege Jan Terlouw, zondag 29 april van 16.00 uur tot 18.00 uur. Locatie: Groninger Forum, locatie Hereplein 73 Groningen
Kaarten à € 5,- / € 3,50 (o.v.v. collegepas of stadjerspas) via www.groningerforum.nl/jan-terlouw

Vrijheidscollege Herman Pleij, zaterdag 5 mei van 10.00 uur tot 11.30 uur op het Bevrijdingsfestival Groningen, veld ‘De Weide Wereld’ in het Stadspark. De toegang is gratis, maar reserveren verplicht. Dit kan via www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl/vrijheidscolleges

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen