Kunst in Zichtlezing: ‘De serene blik’ in Remonstrantse kerk

Foto: Henk Helmantel (1945) Stilleven met Kweeperen, 2012, collectie museum More

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft woensdag 7 maart een Kunst in Zicht-lezing over de tentoonstelling ‘De serene blik’ in Museum More in Gorssel in de Remonstrantse kerk.

Museum More in Gorssel laat tot en met 13 mei het werk van vier realisten zien onder de titel ‘De serene blik’. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een roerloze, verstilde wereld. Carolien ten Bruggencate is rondleider in het museum en ze neemt de aanwezigen tijdens deze lezing mee door deze mooie expositie.

Atmosferische werkelijkheid

Floris Verster (1861- 1927), Jan Mankes (1889-1920), Dick Ket (1902-1940) en Henk Helmantel (1945) worden vaak in één adem genoemd, maar zijn nooit eerder gezamenlijk te zien geweest.

De kunstenaars creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Opeenvolgend hebben Verster, Mankes, Ket en Helmantel elkaar beïnvloed. Maar in de kern zijn het eenlingen met een geheel eigen signatuur, niet te vangen in een stroming.

Met ruim honderdtwintig stillevens, landschappen en portretten omspant de tentoonstelling ‘De serene blik’ meer dan een eeuw realisme van topniveau.

Carolien ten Bruggencate

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Kaarten à € 12,50 voor de lezing zijn verkrijgbaar via [email protected] of telefonisch 050-318 86 51.

Tijd en locatie

Van 19.30 uur tot 21.30 uur

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen