Bert Wagendorp in debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp
Foto: © Jelmer de Haas

Journalist en columnist Bert Wagendorp is donderdag 25 januari te gast in de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk in Groningen. De filosofen Coen Simon en Frank Meester gaan met Wagendorp in gesprek over zijn essay ‘Vals spel’, waarin hij zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld.

‘Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan?’ Coreferenten deze avond zijn schrijver, sportanalist en oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica en oud-wielrenner Bert Otten.

In 1938 waarschuwde Johan Huizinga in het beroemde ‘Homo ludens’ dat door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport ‘de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan’. Vandaag de dag zien we het resultaat daarvan. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld.

In ‘Vals spel’ vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.

Bert Wagendorp

Bert Wagendorp is wielerfanaat, journalist en columnist voor de Volkskrant, en schrijver van onder meer de veelgeprezen bestseller ‘Ventoux’, de roman ‘Masser Brock’ en de rockopera ‘Lance the Rise and Fall’. Zijn boek ‘Ventoux’ vertelt het verhaal van de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers die tijdens het wielrennen verongelukt op de Mont Ventoux.

Jan Mulder en Bert Otten

Coreferenten deze avond in de Der Aa-kerk zijn Jan Mulder en Bert Otten. Jan Mulder is schrijver, columnist, sportanalist en oud-voetballer. Hij speelde als profvoetballer bij Anderlecht en Ajax. Na beëindiging van zijn sportcarrière schrijft hij korte verhalen, columns en reportages in onder andere de Volkskrant, Elsevier en Humo. Daarnaast werkt hij als analyticus voor de Nederlandse en Vlaamse televisie.

Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG en oud-wielrenner. Hij deed onderzoek voor topsporters als Bauke Mollema, Epke Zonderland, Ireen Wüst en Dafne Schippers.

De bedenkers van Nieuw Licht

De bedenkers van debatserie Nieuw Licht zijn schrijver en filosoof Coen Simon en filosoof, schrijver en publicist Frank Meester.

Kaarten à € 7,50 (€ 5,- Studium Generale-kortingspas en studenten) zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda (servicekosten: € 1,50 per bestelling)
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47), Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Studium Generale.

De aanvang is om 20.00 uur.

Locatie

Der Aa-kerk, Akerkhof 2 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen