Bijzondere Groningse monumenten geopend tijdens Open Monumentendag

Foto: © Omke Oudeman

Komend weekend op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag, waarbij duizenden prachtige monumenten in Nederland geopend zijn. Het thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Vier bijzondere monumenten van Bijzondere Locaties Groningen openen de deuren zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag. De Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk in Groningen en de kerk van Klein Wetsing en de kerk van Leegkerk zijn zaterdag voor publiek geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Rondleidingen op de gewelven van de Der Aa-kerk

De Der Aa-kerk met haar gele toren is een bekende bezienswaardigheid in het centrum van Groningen. De naam van de kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden.

Mensen die een kerk eens op een andere manier willen bekijken, moeten zeker naar de Der Aa-kerk komen. Hier worden rondleidingen gegeven over de gewelven van de kerk. Ook kunnen bezoekers uitgebreide rondleidingen krijgen in de kerk. Adres: Akerkhof 2 in Groningen.

Remonstrantse kerk: modern en klassiek

Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel (achter bioscoop Pathé) in Groningen een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk.

Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik. Adres: Coehoornsingel 14 in Groningen.

De kerk van Leegkerk

In de kerk van Leegkerk (aan de rand van de stad Groningen, achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven in en om de kerk.

Van 15.00 uur tot 16.00 uur zingt vocaal ensemble Vocalo in de kerk. Vocalo is een ensemble van vijftien enthousiaste zangers, onder leiding van dirigent Wim Bos en met pianobegeleiding van Moniek Timmer. Ook zijn er voor kinderen diverse activiteiten. En natuurlijk is het mogelijk om te genieten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk. Adres: Leegeweg 38 in Groningen.

Uitzicht op het Reitdiepgebied

Ook de kerk van Klein Wetsinge is geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied.

Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied. In de kerk is een expositie met werken van beeldend kunstenaar Reinier van den Berg te bezichtigen. Adres: Valgeweg 12 in Wetsinge.

Bijzondere Locaties Groningen

Deze monumenten zijn onderdeel van Bijzondere Locaties Groningen.

De toegang van alle monumenten is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen