Kousbroek in de Der Aa-kerk: Marente de Moor

Marente de Moor
Marente de Moor
Foto: ©Juergen Bauer

Donderdag 6 oktober is Marente de Moor te gast in ‘Kousbroek’ in de Der Aa-kerk. Marente de Moor geeft een lezing met als titel ‘Mutsen af, koppen dicht’; een speciaal voor deze avond geschreven essay. Na de voordracht wordt ze geïnterviewd door auteur Pieter Waterdrinker.

Marente de Moor

Marente de Moor is slaviste en woonde in de jaren negentig in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever voor de plaatselijke omroep en als correspondent voor De Groene Amsterdammer.

In 1999 publiceerde ze ‘Peterburgse vertellingen’, over haar ervaringen in Rusland. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuutroman ‘De overtreder’.

In 2010 verscheen ‘De Nederlandse maagd’, over een Nederlandse schermster tussen de twee wereldoorlogen. Dit boek werd in 2011 bekroond met de AKO Literatuurprijs.

‘Roundhay, tuinscène’ werd geselecteerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente boek ‘Gezellige verhalen’ werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Het werk van Marente de Moor is in tien talen vertaald.

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) woont in Moskou. In april verscheen zijn boek ‘Poubelle’, een panoramische en Hermansiaanse roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt aan de hand van onder andere de oorlog in Oost-Oekraïne en de MH17-ramp.

Waterdrinker publiceerde onder andere de romans ‘Liebmans ring’, ‘Een Hollandse romance’, ‘Duitse bruiloft’ en ‘De dood’ van Mila Burger en ‘de verhalenbundel Montagne Russe’.

Zijn werk is in het Engels, Duits en Russisch vertaald en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Gerard Walschapprijs en de Bob Den Uylprijs. Van ‘Duitse bruiloft’ werden de internationale filmrechten verkocht.

Kousbroekessay

Het Kousbroekessay is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds om hedendaagse essayisten te stimuleren het genre levend te houden en te vernieuwen.

Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De aanvang is om 20.00 uur.

Entree: € 10 Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en ook bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof) en Boekhandel Godert Walter.

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Kousbroek in de Der Aa-kerk wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming in samenwerking met Trouw en is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen